Bianchi õnnetuse ametliku video ümber püsib segadus

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jules Bianchi.
Jules Bianchi. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarjas sõidetud Jaapani etapil möödunud nädalavahetusel raske avarii teinud Jules Bianchi õnnetuse ametliku video ümber on endiselt rohkelt segadust, sest ametlikke teleõiguseid omav firma FOM pole nõustunud avariihetkest materjali avaldama. Erinevate asjatundjate hinnangul on video varjamisel erinevad põhjused.

Pühapäeval Suzuka ringrajal sõidetud etapi lõppfaas kujunes väga dramaatiliseks, kui esmalt kaotas halbade ilmastikutingimuste tõttu oma masina üle kontrolli Adrian Sutil, kes sõitis vastu rajapiiret. Sutili masinat kutsuti ära vedama rajatraktor, aga võistluse korraldajad otsustasid, et olukord pole nii keeruline või ohtlik, et rajale tuleks saata turvaauto. Mõned hetked hiljem kaotas oma masina üle kontrolli ka Jules Bianchi, kes sõitis suurel kiirusel otsa Sutili masinat transportinud rajatraktorile.

Õnnetust ei näidatud otseülekande pildis ning samuti pole teleõiguseid omav FOM avaldanud ametlikku klippi Bianchi õnnetusest. Mõned päevad tagasi internetis levinud amatöörvideona üles võetud klipp on tänaseks eemaldatud ning kuigi selle taga on FOMi autoriõiguste nõue, püsib vormeliringkondades endiselt küsimus, miks Bianchi õnnetusest ametlikku videot ei avaldata.

Mitmed vormeliasjatundjad on avaldanud arvamust, et video avalikustamise vältimise taga on soov vältida võimalikke küsimusi ja süüdistusi, mis puudutavad etapi korraldust. Kahtluse alla on seatud näiteks asjaolu, miks etappi varasemaks ajaks ei tõstetud, miks etapp nii keerulistes ilmastikuoludes peeti, mis värvi lipp lehvis Bianchi õnnetuse ajal ning kas oleks olnud õige saata turvaauto rajale kohe pärast Sutili õnnetust. Teisest küljest on Saksamaa autospordi asjatundja Michael Schmidt toonud välja asjaolu, et video lekitamine tooks kahju mitte etapi korraldajatele, vaid Bianchile ja tema lähedastele. Schmidti väidete järgi selguks videomaterjalist, et õnnetus oli Bianchi süü. «F1 ei kaitse ennast, vaid Jules Bianchit,» teatas Schmidt, kes refereeris ka ühe vormel-1 sarja kohtuniku sõnu, mille järgi ei taheta Bianchit kahjustavat materjali avaldada seetõttu, et prantslane ei saa end selle vastu kaitsta.

FOM pole seni ametlikult kommenteerinud, miks video avalikustamine aega võtab. Bianchi viibib endiselt Jaapani haiglas, kus ta on koomas. Bianchi perekonna sõnul diagnoositi tal raske ajukahjustus.

Vormel-1 sarja järgmine etapp toimub juba sel nädalavahetusel Venemaal, Sotšis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles