Kuidas David Beckham seitsme aasta eest Lillekülas balli pidas

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Beckham ja Andrei Stepanov 2007. aastal Lilleküla staadionil
David Beckham ja Andrei Stepanov 2007. aastal Lilleküla staadionil Foto: SCANPIX

Sellel pühapäeval võõrustab Eesti jalgpallikoondis Lilleküle staadionil EM-valikmängus Inglismaa koondist. Viimati käis jalgpalli sünnimaa meil külas seitse aastat tagasi ning toona pidi Eesti tunnistama David Beckhami juhitud koondise 0:3 paremust.

Tänaseks päevaks on mõlemad koondised hoopis teist nägu läinud. Kui Inglismaa koondisesse ei kuulu enam mitte ühtegi toona mänginud meest, siis eestlastest olid seitsme aasta taguses koosseisus mitmed tänasel päevalgi koondises ilma tegevad mängumehed – Enar Jääger, Ragnar Klavan, Dmitri Kruglov, Aleksandr Dmitrijev, Joel Lindpere, Konstantin Vassiljev, Alo Bärengrub ja Gert Kams.

Eesti koosseis toonases mängus:

Poom, Jääger, Stepanov, Klavan, Kruglov, Dmitrijev, Konsa (Neemelo), Lindpere, Voskoboinikov, Vassiljev, Terehhov (Kink)

Inglismaa koosseis:

Robinson, Brown, Bridge, Gerrard, King, Beckham (Dyer), Lampard, Crouch, Owen (Jenas), Cole (Downing)

Mäng toimus 2007. aasta 6. juuni õhtupoolikul ning järgmisel hommikul ilmus Postimehe veergudel lugu Lillekülas toimunud David Beckhami ballist. Siinkohal toome meenutuseks seitse aastat tagasi ilmunud artikli.

David Beckhami ball tõi Inglismaa õukonnale 3:0 võidu

Pärast Euroopa jalgpallimeistrivõistluste valikturniiril Lilleküla staadionil Inglismaalt saadud 0:3 kaotust teatas Eesti peatreener Jelle Goes, et lahkub aasta lõpus meeskonna tüüri juurest.

Pressikonverentsi alguses ütles Goes, et on otsustanud tänavu novembris, kui lõpeb tema leping Eesti Jalgpalli Liiduga, oma kohast loobuda. «Tegin otsuse juba aprillis pärast pikka arupidamist mängijate ja Eesti jalgpallijuhtidega,» täpsustas ta.

Päeva põhisündmused toimusid aga staadionil. Jalgpalliikoon David Beckham näitas eile Eesti rahvale, miks peetakse teda universumi parimaks tsenderduste andjaks. Kolmest Eestile löödud väravast kaks sündisid tema söötude tulemusel. «Kaaslased otsisid kogu aeg söötudega Beckhamit ja ta tõestas oma koondisse kutsumist,» ütles Goes.

Värav oli aja küsimus

Eesti koondis jätkab Euroopa meistrivõistluste valikturniiril nukrat teekonda – kaheksa vooru järel on tabelis jätkuvalt null punkti ja null väravat. «Mäng Horvaatiaga kulutas palju energiat ja täielikult me sellest ei taastunudki,» lausus Goes.

Inglismaa koondise peatreeneri Steve McClareni sõnul otsustati mängu saatus esimese paarikümne minutiga. «Alustasime mängu väga hästi ja värav oli ainult aja küsimus,» märkis ta. «Tundsime end seejärel turvaliselt ja kontrollisime olukorda. Võiduga kindlustasime võimaluse heidelda EM-finaalturniirile pääsu nimel.»

Erinevalt läinudlaupäevasest kohtumisest Horvaatiaga langes Eesti esimestest minutitest maailma jalgpalli suurkujude surve alla. Esimene ohtlik olukord tekkis juba viiendal minutil, kui David Beckhami karistuslöök 23 meetrilt napilt Eesti väravast mööda tuhises.

Kümnendal minutil kukkus Beckhami löök värava ette, kuid Mart Poom likvideeris ohtliku olukorra. Maailma edetabelis kaheksandal kohal asuvate inglaste sööduoskust oli nauditav jälgida – ka väravavahi Paul Robinsoni löögid langesid täpselt pikakasvulise ründaja Peter Crouchi pea peale.

Mäng kulges, nagu McClaren oli päev varem pressikonverentsil ennustanud – tuleb jääda kannatlikuks isegi siis, kui esimese paarikümne minuti järel ei õnnestu skoori avada.

Inglaste surve kandis vilja 37. minutil, kui audi sissevise suunati Crouchile, kes selle peaga Joe Cole’ile suunas. Chelseas palliv poolkaitsja põrutas nahkkera karistusala joonel pöördelt paremasse nurka – 1:0 lõppes ka poolaeg.

Goes püüdis kohe teise poolaja alguses mängu muutust tuua, asendades rabedalt tegutsenud Oliver Konsa Tarmo Neemeloga, kes paraku aga varju jäi.

Kink väravale lähedal

Inglismaa õukonnas algas aga Beckhami ball. 54. minutil saatis Beckham palli paremalt äärelt karistusalasse, kus Crouch selle ühe puutega Poomi selja taha saatis. Kaheksa minutit hiljem kordus sama, kuid ainult ühe vahega – pallile sai seekord jaole Michael Owen. Mäng oli tehtud ja 68. minutil võis Beckham fännide ovatsioonide saatel puhkama minna.

Kuigi Vladimir Voskoboinikovil oli paar õhkõrna väravavõimalust, hoolitses Eesti parima šansi eest Tarmo Kink, kelle viimasel minutil teele saadetud pommlöögile John Terry väravajoonel jaole sai.

Teises E-grupi kohtumises alistas Iisrael võõrsil Andorra 2:0, Horvaatia ja Venemaa tegid väravateta viigi.

VAATA KOHTUMISE VIDEOKOKKUVÕTET

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles