President Putinist sai Sotši igava võidukihutamise staar

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aasta Sotši vormel-1 etapi võita Lewis Hamilton ja Venemaa president Vladimir Putin.
2014. aasta Sotši vormel-1 etapi võita Lewis Hamilton ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Esimest korda toimunud F1-sarja Venemaa GPd Sotšis iseloomustasid igav võidusõit, erakorralised turvanõuded, käsk hümni kuulata ning president Vladimir Putini kohalolek. Just tema ulatas Lewis Hamiltonile võidukarika.

Venemaa ajakirjandus vahendas kohalike fännide vaimustust, kui võimas ja äge on Sotši GP. Kodanik Tšeljabinskist teatas ajalehele Sovetskii Sport: «Kõik on super! Nagu Euroopas. Ma pole ühelgi teisel F1-võidusõidul küll käinud, kuid pole kahtlustki, et meie, veneliku grand prix’ tase pole teistest kehvem, pigem parem.»

Veneliku GP eripära oli ajaloo kõige karmimad turvameetmed. Sotši kohal tiirutasid lahinguhelikopterid ning sõjaks mõeldud droonid. Meeskonnaliikmeid kontrolliti ülipõhjalikult – enne võistluspaika jõudmist tuli läbida mitu turvaväravat, mille veeres olid pommikoerad inimesi nuusutamas.

Päev enne võidusõitu said kõik tiimid sarja korraldajatelt kurjakuulutava kirja, kus esitati väidetavalt Putini nõudmine: püsida stardi eel Venemaa hümni ajal vait ja paigal. «Palume, et rahvushümni kõlamise ajal valitseks täielik vaikus. Vormel-1 on üks kultuuritumaid spordiüritusi, mis puutub suhtumist hümni kuulamisse. Enam ei saa ignoreerida fännide, publiku ja poliitiliste institutsioonide pahameelt.»

Sõitjad otsustasid Putini palvele vastu tulla ning võtsid hümni ajal sõbralikult kaelakuti, saates ühtlasi parimad soovid eelmisel etapil rängalt viga saanud ja haiglas elu eest võitlevale kolleegile Jules Bianchile.  

Putin, keda kaitses 200 turvameest, ilmus kohale enne võistluse viimast neljandikku.

Oli venepärasusega kuidas oli, võidusõitjad kiitsid Sotši olümpiaparki rajatud rada südamest – see olla turvaline, paljude möödumisvõimalustega ning maailma siledaima asfaldiga, mis pakub head pidamist, kuid ei kuluta rehve.

Paraku ei tähendanud hea rada head võidukihutamist, midagi väga põnevat Sotšis ei toimunud. Lahing kahe ainsa tiitlipretendendi vahel lõppes esimeses kurvis, kui Nico Rosberg üritas mööduda parimalt stardikohalt teele läinud Lewis Hamiltonist, ent pidurdas rattad kandiliseks ning pidi need boksis kohe välja vahetama. Teise koha sõitis Rosberg välja, kuid ta jääb kolm etappi enne tšempionaadi lõppu Hamiltonist maha juba 17 punktiga. Küll aga kindlustas Mercedes Sotšis konstruktorite karika.

«Sotši rada on võrratu,» õhkas Hamilton. «Siin oli lahe võidu sõita. Tõsi, mind ei pandud kordagi pinge alla, ent kui kihutad muretult liidrina, on sul teistsugune pinge peal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles