Madis Kalvet: üllatused ei muuda enam midagi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalvet.
Madis Kalvet. Foto: Toomas Tatar

Jalgpalli 2016. aasta EM-valiksari on alanud mitme suurüllatusega: ootamatute kaotustega on pidanud leppima nii Saksamaa, Hispaania, Portugal kui ka Holland. Viimane seejuures juba kahel korral. Kas EM-finaalturniirile pääsevate meeskondade arvu suurendamine 24ni võiks tähendada, et suured tiimid võtavad nüüd asju kergemini, kuna nende edasipääs tõenäoliselt ju nagunii ohtu ei satu?

Euroopa suurte jalgpallikantside jaoks (maailmameistrid Saksamaa, Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa, Inglismaa, n-ö igavene teine Holland ja kohati ka Portugal) on pääs finaalturniirile ikkagi norm ja sealt jäädakse kõrvale harva. Viimati ei pääsenud 2008. aasta EMile Inglismaa koondis ning Euroopast pärit maailmameistritest on eelnevates tsüklites just neil olnud kõige rohkem probleeme.

Nüüdset 2016. aasta EMi valiksarja on aga inglased alustanud kolmest mängust kolme võiduga ja libastujate seas on tavapäraselt kindlat mängu näidanud tiimid. Kaotuse on pidanud juba vastu võtma Hispaania ja Saksamaa, kelle puhul on sellisel tasemel tegemist harukordsete juhtumitega. Enne seda viimati 2006. aasta oktoobris valiksarjas kaotanud Hispaania jäi teises voorus 1:2 alla Slovakkiale, viimati 2007. aasta oktoobris valikmängu kaotanud (võõrsil kaotati viimati 1998. aastal) Saksamaa kaotas aga 0:2 Poolale.   

Kõige rohkem probleeme on olnud aga Hollandil, kes avavoorus jäi 1:2 alla Tšehhile, siis alistati 3:1 Kasahstan ja viimati kaotati 0:2 Islandile. Ehk kolme vooruga on kirjas vaid kolm punkti, kuid A-alagrupis hoiavad nad praegu ikkagi kolmandat ehk play-off’i viivat kohta.

Eelnevates valiksarjades oleks pidanud Hollandi leeris praeguse seisu peale juba lööma häirekellad, kuna alagrupis esimest ja teist kohta jagavatel Islandil ning ka Tšehhil on mõlemal koos üheksa punkti. Seega oleks ka play-off’i koht olnud juba kuue silma kaugusel, nüüd on aga kogu senise katastroofi juures kõik tegelikult ju kontrolli all. Muretseda ju võib, kuid paanikaks põhjust pole.

Viimane valiksarjas saadud kaotus pärines hollandlastel 2011. aasta oktoobrist, kui võõrsil jäädi 2:3 alla Rootsile. Siinkohal tuleks aga lisada, et hollandlased olid toona võitnud kõik eelmised üheksa valikmängu ning alagrupi esikoht ja pilet 2012. aasta EMile oli neil juba taskus.

Eespool nimetatud seitsmest riigist on just Portugal see, kellel tuleb valikmängudes sisse vast kõige rohkem libastumisi, kuid seekord koduväljakul Albaania käest saadud kaotus pole isegi nende jaoks kuigi tavapärane. Hirmudeks siiski põhjust pole, kuna neil on ju ikkagi Cristiano Ronaldo.

Summa summarum võib kokkuvõttes siiski eeldada, et kõik suured osalevad 2016. aastal Prantsusmaal EMil. Suurturniiril võib muidugi juhtuda, et ühe või kahe nädala jooksul läheb kõik vett vedama, ent tundub äärmiselt ebatõenäoline, et ühel jalgpalli suurriigil kestab halb päev läbi kogu valiktsükli. Erinevus eelnevatest EMidest tundub olevat vaid selles, et eeldatavate soosikute kõrval saab finaalturniiril näha ka senisest rohkem üllatajaid.

Suurte jalgpalliriikide enesekindluse edasipääsu suhtes võtab hästi kokku Saksamaa koondise peatreeneri Joachim Löwi kommentaar pärast Poolalt saadud kaotust: «Meie jaoks ei muutnud see tulemus midagi. EMile pääsemise suhtes ei läinud midagi raskemaks – me küll kaotasime, kuid meil on endiselt suurepärased võimalused finaalturniirile pääseda.»

Kõige selle juures ei saa aga sakslastele midagi pahaks panna ja nende enesekindlus on mõistetav, kuna jalgpalli suurturniirilt jäädi viimati kõrvale 1968. aasta EMil, kuid toona pääses lõppvõistlusele ainult neli tiimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles