Olümpiaisade nõudmine: visata kuningaga viina

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendil Thomas Bachil on millegipärast hämar soov, et alkohol voolaks kõikjal.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendil Thomas Bachil on millegipärast hämar soov, et alkohol voolaks kõikjal. Foto: AFP/SCANPIX

Oslo loobus talimängudest, sest ei soovi teha tegemist täispuhutud, naeruväärse, ebarealistliku, rahaahne ja ebasümpaatse organisatsiooniga, milleks ROK on muutunud.

Norra loobus 2022. aasta taliolümpiamängude korraldamisest. Küsimus polnud niivõrd rahas, mida naftariigil jätkub, vaid pigem ei soovitud seda kulutada mõttetustele. ROKi nõudmised – alkohol ja gurmeetoit olgu olümpiaisadele igal ajal kättesaadav, linnast tuleb rahvas mängude ajal minema ajada ja koolid sulgeda, kuningas korraldagu kokteiliõhtu ja maksku jookide eest ise – olid liiast. Norralaste arvates suudavad tulevikus spordipidu korraldada vaid Hiina, Venemaa, Kasahstan ja teised riigid, kus demokraatiat napib ja miljardeid on pilduda.

Esimesena loobusid tali­olümpiast pärast rahvahääletust St. Moritz ja München, seejärel Stockholm, Kraków ja Lviv. Kümmekond päeva tagasi teatas ka Oslo, et jäägu mängud teistele.

Norra ajakirjandus tõi loobumise peamiseks põhjuseks, et põhjamaine demokraatlik riik ei soovi tegemist teha täispuhutud, naeruväärse, ebarealistliku, rahaahne ja ebasümpaatse organisatsiooniga, milleks ROK on muutunud.

Oslole edastati 7000-leheküljeline manuaal, kus on täpselt kirjas, kuidas mänge korraldada ja millised tingimused tuleb täita. Kui valdav osa kirjasolevast oli loomulik ja mõistlik, siis tõrvatilk peegeldas selgelt ROKi olemust.

•    ROKi liikmetele tuleb vahetult enne mängude avatseremooniat korraldada kohtumine Norra kuningaga ning pärast kokteilipidu, kus jookide eest maksab kas kuninglik perekond või kohalik olümpiakomitee.

•    Kõik ROKi liikmed peavad saama uue Samsungi mobiiltelefoni Norra numbri ja piiramatu kõneajaga.

•    Linna viimane kui reklaamipind läheb mängude ajaks ROKi käsutusse ning seal tohib esitada vaid olümpia­sponsorite reklaame.

•    Mängude korraldajad peavad tagama kõigile ROKi liikmetele, ametnikele ja tähtsatele külalistele isikliku auto koos juhiga ja selle teenuse ka kinni maksma.

•    Linnas peab olema tähtsatele isikutele vaba sõidurada ning valgusfoorides aina roheline tuli. Ülejäänud linnaliiklust tuleb piirata, ROK soovitas sulgeda koolid ja ärgitada linnarahvast puhkusele sõitma.

•    Tuleb rajada olümpiapark, mis on avatud vaid tähtsatele inimestele, mitte tavalistele jalutajatele.

•    Hotellipersonal peab ROKi liikmeid vastu võtma naeratusega.

•    Tubades peavad olema tervitused rahvusliku olümpiakomitee bossilt ja hotelli juhilt ning värsked puuviljad ja koogid.

•    Hotelli hommikusöögimenüü peab iga päev vahelduma, järjekordi ei tohi olla.

•    Baarid peavad hotellides olema avatud piisavalt kaua ning minibaaris olgu vaid Coca-Cola tooted.

•    Koosolekuruumides tuleb hoida õhutemperatuuri täpselt 20 kraadi juures.

•    Võistluspaikades peab olema ROKi liikmetele ja nende külalistele kättesaadav kõrge kvaliteediga söök ja alkohoolsed joogid.

Ajakirjanikud ei jõudnud kogu manuaali läbi lugeda, kuid kahtlustasid, et seal võib peituda nõudmine määrata Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele Nobeli preemia ning püstitada ROKi presidendile Thomas Bachile ausammas Oslo keskväljakul.

«Rahvas ei taha kulutada riigi raha ülikallite mängude korraldamiseks ning teiseks pole Oslol võimalik kõiki ROKi nõudmisi täita,» selgitas Norra Konservatiivse Partei liider Trond Helland.

Eelmised talimängud toimusid Venemaal, järgmised tulevad Koreas, ülejärgmised Hiinas või Kasahstanis. Suvemänge korraldab kahe aasta pärast Rio de Janeiro, seejärel Tokyo.

Euroopasse olümpia niipea ei jõua, kui üldse, sest ükski riik ei soostu kulutama miljardeid, aga vähemaga enam hakkama ei saa. Olümpia on muutunud luksuskaubaks ning sobib sinna, kus raha ei loeta ja vaid valitsejaile kuuluvad sõidurajad on tavapärased.

-------------------------------------------------------

Kaks kõva kandidaati: Peking ja Almatõ

Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach ei näinud nõudmistes korraldajalinnale midagi erakordset, kuid möönis, et valikukriteeriume tuleks mingil hetkel muuta. «Peaksime lähenema uue filosoofiaga – mitte otsima linnu, mis vastaks teatud kriteeriumidele, vaid küsima linnadelt, kuidas nad saaksid olümpiamänge arengus ära kasutada.»

Bach kritiseeris Norra otsust loobuda mängude organiseerimisest ja pidas seda nõrga valitsuse poliitiliseks otsuseks. «Arvan Norra sportlased ja spordiliikumine saavad aru, millise tõuke annaksid mängud kogu riigile.»

ROK pole Oslo loobumisega midagi kaotanud, kinnitas Bach. «Ärge unustage, et meil on kaks tugevat kandidaati – Peking ja Almatõ.»

Tugevad kandidaadid tõesti – Pekingile lähimad mäed suusavõistlusteks on paarisaja kilomeetri kaugusel ning Kasahstan on üks maailma suletumaid riike, mida juhib diktaator.

Kui arvestada, et Sotši kulutas talimängudeks 50 miljardit dollarit, siis, nagu irvitas üks ajakirjanik, saab kahest kandidaadist võita vaid üks – teine peab korraldama olümpiamängud. PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles