Video: kuidas Serbia jalgpallurid albaanlasi pööraste fännide eest kaitsesid

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania jalgpallurid põgenevad Bellgradi staadionilt
Albaania jalgpallurid põgenevad Bellgradi staadionilt Foto: SCANPIX

Belgradis peetud Serbia ja Albaania vaheline jalgpalli EM-valikmäng tuli avapoolaja lõpus 0:0 viigiseisul katkestada, sest mängijad läksid omavahel kähmlema. Mõni hetk hiljem sekkusid kaklusesse juba Serbia fännid ning kodumeeskonna mängijad pidid vastasmängijaid pööraste fännide eest kaitsma.

Poleemikat tekitanud lipp
Poleemikat tekitanud lipp Foto: SCANPIX

Segaduse algatas avapoolaja viimastel minutitel staadioni kohale ilmunud ja sinna tiirutama jäänud droon, mille külge oli seotud Albaania lipp kirjaga «põlisrahvus». Seejuures oli lipul Albaania territooriumina kujutatud ka Kosovo piirkonda. Inglasest väljakukohtunik Martin Atkinson, kes oli pidanud kohtumise korra juba tribüünidel põletatud rakettide tõttu katkestama, peatas mängu taas.

Albaanlased kogununesid pärast eilset mängu pealinna Tirana tänavatele
Albaanlased kogununesid pärast eilset mängu pealinna Tirana tänavatele Foto: ARBEN CELI/REUTERS

Kahe riigi omavahelised suhted on ajalooliselt väga pingelised ja plahvatusohtlikud, kuna mõlemad riigid tülitsevad kahe vahel asuva Kosovo piirkonna pärast. Valdavalt albaanlastest koosneva elanikkonnaga Kosovo püüdleb

iseseisvuse poole, Serbia keeldub neid aga iseseisva riigina tunnustamast. Tänase mängu eel oli Serbia esialgu nõus lubama tribüünidele vaid neid albaanlasi, kellel on ette näidata Albaania pass. See tähendanuks aga, et enamikul Kosovo elanikel oleks kohtumine nägemata jäänud. Viimaks otsustas UEFA, et tänasele mängule ei lubata üldse Albaania fänne ning järgmisel aastal Tiranas peetavale kohtumisele ei lasta omakorda serblasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles