Albaania treener: Serbia politsei peksis väljakult põgenenud jalgpallureid

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbian märulipolitse fänne korrale kutsumas. Albaania abitreeneri sõnul tegeles aga osa politsenike ka jalgpallurite peksimisega
Serbian märulipolitse fänne korrale kutsumas. Albaania abitreeneri sõnul tegeles aga osa politsenike ka jalgpallurite peksimisega Foto: SCANPIX

Belgradis peetud Serbia ja Albaania vaheline jalgpalli EM-valikmäng tuli avapoolaja lõpus 0:0 viigiseisul katkestada, sest mängijad läksid omavahel kähmlema. Segaduse algatas avapoolaja viimastel minutitel staadioni kohale ilmunud ja sinna tiirutama jäänud droon, mille külge oli seotud Albaania lipp kirjaga «põlisrahvus».

Järgnes tõeline mäss, kus omavahel läksid kättpidi jalgpallurid, fännid, treenerid ja ka korravalvurid. Lõpuks pidid Serbia mängijad kodumeeskonna fänne albaanlastest eemale hoidma. Kui Albaania koondise mehed läbi tunneli staadioni siseruumidesse jooksid, lendas nende suunas kõikvõimalikke esmeid ning fännid tulid tribüünidelt ka ise jalgpalluritele hoope laduma. Edasine juba kaamerasilma ette ei jäänud, kuid Albaania abitreeneri Altin Lala sõnul jätkus vägivallatsemine ka staadionitunnelis.

«Mul oli surmahirm, kuid õnneks minuga midagi ei juhtunud,» rääkis Lala ajalehele Bild. «Nii palju viha ei ole ma kunagi oma nahal tunda saanud. Isegi turvamehed, kes pidid korda valvama, hakkasid meie mehi peksma. Staadionitunnelis nägin ma politseinike, kes meie mängijaid peksid.»

Staadionile pääses ka hilgaliselt Serbia jalgpallihulgaane, kes ise korda asusid looma ning Albaania mängijaid karistada soovisid. Lala kartis sel hetkel tõsiselt oma elu pärast. «Oleks neid sinna 100 või 200 kogunenud, siis oleks nad meid lihtsalt ära tapnud.»

Albaania ja Serbia omavahelised suhted on ajalooliselt väga pingelised ja plahvatusohtlikud, kuna mõlemad riigid tülitsevad kahe vahel asuva Kosovo piirkonna pärast. Valdavalt albaanlastest koosneva elanikkonnaga Kosovo püüdleb iseseisvuse poole, Serbia keeldub neid aga iseseisva riigina tunnustamast. 

Teisipäevase mängu eel oli Serbia esialgu nõus lubama tribüünidele vaid neid albaanlasi, kellel on ette näidata Albaania pass. See tähendanuks aga, et enamikul Kosovo elanikel oleks kohtumine nägemata jäänud. Viimaks otsustas UEFA, et tänasele mängule ei lubata üldse Albaania fänne ning järgmisel aastal Tiranas peetavale kohtumisele ei lasta omakorda serblasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles