Rahamasina ülbus ja viimased otsused

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Floyd Mayweather jr.
Floyd Mayweather jr. Foto: Facebook

Hüüdnime «Money (Raha)» kandva USA poksistaari Floyd Mayweather jr on ajakirjad Forbes ja Sports Illustrated viimastel aastatel mitmel puhul tituleerinud maailma enim teenivaks sportlaseks. Kui aastas peab ta keskmiselt kaks matši, siis meediasse satub Mayweather tihtilugu ka siis, kui on taas kusagil oma hiigelvarandusega eputanud. Karjääri lõpetamise plaane pidavat ameeriklast ootab veel kaks suurt palgapäeva, millest üks võib kujuneda legendaarseks.

Juba aastaid on oodatud, et praeguseks 37-aastane Mayweather jr läheks ringis vastamisi 35-aastase filipiinlase Manny Pacquiaoga. Paljude ekspertide hinnangul oleks tegemist läbi aegade suurima ja ka rahaliselt kõige väärtuslikuma poksimatšiga, kuid kahe mehe omavaheline läbisaamine ei ole just parim ning seetõttu peetakse ka duelli toimumist ebatõenäoliseks.

Oodatakse unelmate matši

2013. aastal oma matšide näitamise osas telekanaliga Showtime kuue matši peale sõlmitud lepingust on Mayweather jr alles veel vaid kaks ning seejärel soovib kergkeskkaalu valitseja täielikult ärisse sukelduda. Konkurents ameeriklase kahe viimase vastase osas ongi nüüd väga tihe ja aina enam pressitakse võimalike konkurentide nimekirja ka Pacquiaod. «Mul on profina jäänud pidada veel kaks matši ja seejärel keskendun ärile. Minu järgmine matš on mais ja viimane septembris. Seega on minu karjääri lõpuni veel umbes aasta,» teatas karjääri jooksul kõik 47 peetud matši võitnud Mayweather jr USA meediale.

Nii kirjutatakse aina enam, et tõelise legendi staatuse saavutamiseks peaks ameeriklane järelejäänud kahe matši jooksul kohtuma ka Pacquiaoga (56 võitu, 2 viiki, 5 kaotust). Õli valas viimati tulle ka Floyd Mayweather sen. «See matš saab kindlasti teoks. Uskuge mind,» teatas ta. Nooremal Mayweatheril oli loomulikult sellele vastus olemas: «Minu isa ei tea üldse asjast midagi!»

«Ma arvan, et ta on maailma parim poksija ja Mayweather jr on alati lubanud publikule pakkuda seda, mida nad tahavad näha. Minu vastuseks on siinkohal see, et inimesed on juba aastaid oodanud tema vastasseisu Pacquiaoga,» sõnas ESPNi tunnustatud ajakirjanik Stephen Smith, kes on üks paljudest, kes meedia vahendusel ameeriklase tiimile survet avaldab.

Kui palju raha Mayweather siis teenib? 2012. aastal tõukas poksiäss maailma enim teeniva sportlaste edetabelis esikohalt golfistaar Tiger Woodsi ning seejärel on ta pidevalt figureerinud nii Forbesi kui ka Sports Illustratedi veergudel vastavate edetabelite esinumbrina.

Kui sel suvel avaldas Forbes taas rikkurite edetabeli, siis selgus, et ameeriklane oli eelneva 12 kuuga teeninud 105 miljonit USA dollarit (82 miljonit eurot) ehk temast sai üldse Woodsi kõrval teine mees, kes aastaga üle 100 miljoni teeninud (võttes arvesse inflatsiooni, siis tänapäevases vääringus on oma parimal aastal 100 miljoni dollari piiri ületanud veel vaid Mi­chael Jordan, Michael Schumacher ja Mike Tyson). Kõige selle jaoks tuli Mayweatheril selle aja jooksul poksida Saul Alvarezi ja Marcos Maidanaga, kokku viibis ta kahe matši jooksul ringis 72 minutit.

Mitu võimalikku vastast

Üks on siiski kindel: kui Mayweather jr ja Pacquiao matš jääb ka pidamata, ootab kaks suurt palgapäeva ameeriklast veel ikkagi ees. Esimese matši võimaliku vastasena on läbi käinud britt Amir Khan. Revanšivõimalust ootavad ka Alvarez ning Puerto Ricost pärit Miguel Cotto.

Poksiringis raha kokku kühveldamise kõrval jõuab Mayweather jr sotsiaalmeediasse postitada pilte oma hiiglaslikest dollaripakkidest, luksusautodest, jahtidest, palga­tšekkidest, kihlvedudega võidetud summadest ning seejärel selle raha laiali loopimisest striptiisibaaris.

Kui võrrelda äärmises vaesuses kasvanud Mayweather jr ja poksimaailma eelmist sama kaliibriga staari Mike Tysonit, siis Tysoni autobiograafiaga tutvununa võib öelda, et Mayweatheri käitumine on pigem küllaltki tagasihoidlik. Lihtsalt toona ei olnud veel sotsiaalmeediat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles