Eesti korvpalliliit kärbib EMidel osalevate koondiste arvu

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpalliliidu president Jüri Ratas.
Korvpalliliidu president Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Eesti Korvpalliliidu juhtidel on küpsenud plaan vähendada tuleval suvel EM-turniiridel osalevate noortekoondiste arvu. Neist suurima üllatusena jääb suure tõenäosusega omavanuste tiitlivõistlustel osalemata U-20 noormeestel. Tegemist on vanuseklassiga, mida veel mullu peeti nii oluliseks, et enda õlule võeti koguni finaalturniiri korraldamine Tallinnas.

Kuigi noortetreenerite hulgas levib arvamus, et säästuprogramm – EMile saadetakse vaid U-16 poisid ning U-18 poisid ja tüdrukud – on seotud tuleva aasta meeste EMiga kaasnevate suurte kulutusega, lükkab alaliidu president Jüri Ratas selle ümber. Küsimus olevat hoopis erinevate vanuseklasside konkurentsivõimes.

«Alaliidu peasekretär Keio Kuhi ja peatreener Tiit Sokk on seda teemat arutanud ja asi käis läbi ka noortekoondiste treenerite valimise komisjonist ja alaliidu juhatusest,» rääkis Ratas ja lisas, et vähemalt tema kuuldes pole plaanile keegi vastu seisnud. «Peame jälgima, kas tiitlivõistlustel osalemisega kaasnevad kulutused on põhjendatud. Näiteks U-16 tüdrukute puhul on arvamus, et EMil mängimise eest FIBA-le makstava 22 000 euro eest võiks neile samal ajal korraldada Eestis treeninglaagri.»

Presidendi sõnul ei tasu karta, et meeste koondise lähimaks reserviks olevad U-20 klassi noored mehed jäävad tuleval aastal sootuks väljundita. Alternatiivina otsustati saata koondis universiaadile. Tõsi, näiteks mullu leidis alaliit võimaluse moodustada koondis nii universiaadile kui U-20 EMile. Omaette küsimus on ka see, kui palju U-20 vanuseklassi noori universiaadile sõitvasse koondisse mahuks.  

«Meeste koondise järelkasvu pärast ei maksa muretseda – juba praegu tegeleme sellega, et sarnaselt tänavu suvega saaks ka järgmisel aastal hoida töös Eesti B-koondist,» viitas Ratas tulevikuplaanidele. «Usun, et ka selles seltskonnas oleks mitu poissi, kes muidu mängiksid U-20 koondises.»

Postimehega vestelnud mitmed korvpallitreenerid on avaldanud muret, et alaliit on liialt pühendunud meeste koondisele ning tegelikult oluliste asjade arendamine jääb tagaplaanile. Skeptiliselt suhtutakse sellessegi, et korvpalliliidul õnnestub tuleval sügisel Riias toimuvale EMi alagrupiturniirile müüa igale Eesti koondise mängule 3500 piletit. Just sellise arvu pääsmeid broneeris Eesti alaliit oma Läti kolleegidelt.

Ratas kinnitas, et 3500 piletit iga mängu kohta pole see arv, mida alaliit peab rahaliselt garanteerima. See summa olevat tegelikult palju väiksem. Kui palju, seda ei soostunud Ratas ütlema, kuna Läti pool pole veel kahe alaliidu kokkulepet kinnitanud. Seepärast ei saanud ta öelda ka pileti hinda.

Kui Eesti koondis peab oma EMi alagrupiturniiri mängud ikkagi Riias, peab Ratas tõenäoliseks, et igale mängule õnnestub müüa pilet tuhatkonnale eestlasele. Suurem arv pileteid broneeritakse aga selleks, et vähemalt üritada saata Riiga nii palju eestlasi kui võimalik. Samas tuleb arvestada asjaoluga, et tegemist on septembriga – puhkuste aeg on möödas ning lapsed käivad taas koolis.

Kalev sai Ühisliigas esimese võidu

Korvpalli Ühisliigas hooaja esimese võidu saanud Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak kinnitas, et klubi ajaloo esimene võit Venemaa pinnal maitseb magusalt. Kalevile 82:83 alla vandunud Volgogradi Krasnõi Oktjabri esindajad rääkisid aga sellest kui hooaja kõige piinlikumast momendist.

«Väga vastuolulised kümme päeva on olnud. Esmalt tuli rekordiline kaotus, aga nüüd väga magus võit võõrsil sugugi mitte paha meeskonna vastu,» rääkis Varrak. «Nagu ma kogu aeg olen öelnud: et häid klubisid võita, peab kaugvisete tabavus normaalne olema. Täna see õnneks nii oligi.»

Eesti meistriliigas sai magusa võidu Pärnu. Koduväljakul suudeti lisaajal alistada Rakvere Travas 91:79. Laupäeval sai Rapla TYCO 68:54 jagu Tallinna Kalevist. PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles