Eesti langevarjur osales USAs maailmarekordi püstitamisel

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste maailmarekord langevarjuhüpetes.
Naiste maailmarekord langevarjuhüpetes. Foto: George Katsoulis

117 langevarjurit püstitasid 17. oktoobril USA-s Californias uue maailmarekordi, moodustades vabalangemises seni suurima kahest formatsioonist koosneva kujundi. Rekordihüppel osales ka enam kui 1400 hüpet sooritanud eestlanna Vaike Õiglane.

Tegemist on lausa kahekordse maailmarekordiga, nii üldarvestuses kui ka naiste arvestuses – nimelt olid kõik hüppel osalejad naised. Osalejaid oli 25st riigist ning nad olid korraldajate poolt ükshaaval välja valitud, lähtudes varasemast suurte kujundite lendamise kogemusest. Hüpe toimus Californias Perrise langevarjukeskuses ning selleks läks vaja kuut hapnikuseadmetega varustatud lennukit. Naised hüppasid välja viie kilomeetri kõrgusel ja kujundeid moodustades oli nende kukkumiskiirus umbes 190 km/h.

Kahest formatsioonist koosnev kujund tähendab, et kõigepealt moodustavad langevarjurid vabalangemises üksteisest kinni võttes ühe kujundi, seejärel lasevad lahti ja moodustavad järgmise kujundi. Eelmine samalaadne kehtiv rekord koosnes 106st langevarjurist.

Ligi kümme aastat tagasi langevarjuspordiga alustanud eestlanna Vaike Õiglane on nüüd juba kolmekordne maailmarekordi omanik – 2009. aastal oli ta üks 181st naislangevarjurist, kes California taevas suurima ühest formatsioonist koosneva kujundi moodustasid. Tema sõnul tuleb iga rekordi heaks tublisti tööd teha: «Seekordne rekord tuli pärast viiepäevast harjutamist reedel esimesel katsel. Algul harjutasime maas kujundeid läbi käies, hiljem lennukist välja hüpates. Ilm oli ilus ja korraldajad tasemel.» Eesti Langevarjuklubi ridadesse kuuluv rekordinaine on osalenud ka mitmete Eesti ja Soome rekordite püstitamisel ning omab Soomes langevarjuinstruktori pädevust.

Lisaks Õiglasele osales rekordihüppel veel teinegi Eesti soost langevarjur, Kanada väliseestlane Tiiu Haamer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles