Tiisaar elust profina, koondisest ja soomlastest

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Tiisaar.
Mart Tiisaar. Foto: LEKAVOLLEY

Viimased aastad TTÜ võrkpalliklubis liidrirolli kandnud Mart Tiisaar otsustas sel hooajal Soome meistriliigaklubi LEKA Volley ridades esmakordselt täisprofi elu proovida. 23-aastane diagonaalründaja on põhjanaabrite juures korralikult alustanud – hetkel on ta Soome meistriliiga suurim skooritegija ja meeskond asub liidrikohal.

Muide, ka punktitabeli teine ja kolmas mees on Eesti võrkpallisõpradele tuttavad – vastavalt soomlane Toni Kankaanpää, kes pallinud Tallinna Selveris ja Tartus, ning lapsena Soome kolinud eestlane Karl Külaots.

«Hooaja alguse kohta võib öelda, et olen kenasti sisse elanud, ent oleme pidanud vaid kuus kohtumist ja pikk hooaeg seisab ees, seetõttu väga neid punkte veel ei loe.,» räägib Rap­lamaalt pärit Tiisaar, kes jõudis ala juurde alles 13-14-aastaselt.

Tiisaar oli eelmisel hooajal Eesti meistrivõistluste resultatiivseim ja suurimat kasutegurit näidanud mängija. Schenkeri liigas oli ta skooritegijate lõpptabelis kolmas ja efektiivsusnäitaja poolest teine.

Võrkpallur ütleb, et tekkis soov end teises keskkonnas proovile panna. «Tahtsin näha, kas arenen mujal rohkem ja kuidas ainult võrkpallile keskendumine mõjub. Siiani võin öelda, et olen otsusega rahul.» Eestis mängides õppis Tiisaar ka TTÜs füüsikat. Nüüd harjub rohkema vaba ajaga. «See on täiesti uus kogemus, et treeningute kõrvalt üle jäävat vaba aega on nii palju. Saan seda lisaks puhkamisele kasutada täpselt selleks, mida ise teha tahan – lugeda seda, mis mind huvitab, ja interneti vahendusel end täiendada,» kirjeldab ta.

Meeskonna peatreener Lauri Hakala on pikka aega Soomest eemal olnud ja esindab sisuliselt USA koolkonda, mistõttu on ka treeningud võrreldes Eestis kogetuga üsna teistsugused. «Ta pöörab väga palju tähelepanu detailidele, mitte just löömisel, aga eeltööle – sammud, keha asend jms. Olen aru saanud, et on võimalik küll mingeid asju ümber õppida,» ütleb eestlane.

Soome meistriliiga tase on tema sõnul tugevam kui Eesti-Läti ühisliigas. «Siin on tugevaid keskmikke rohkem. Kaks meeskonda on ülejäänutest suurema eelarvega ja teistest üle, aga ülejäänud on võimelised kõik kõiki võitma,» sõnab ta.

Kuopios asuv klubi on sealses võrkpallis täiesti uus, loodud sel aastal. «Meie saal mahutab tuhatkond pealtvaatajat ja ligi 800 on neid mängudel käinud. Klubis tehakse väga palju tööd, et inimesi saali tuua ja klubi promoda. Selleks on palju vabatahtlikke. Selge see, et jäähokiga me ei võistle, aga fänne jagub ka võrkpallile,» selgitab sportlane, kes käinud vaatamas ka kohaliku hokiklubi mängu. «See oli päris suur elamus,» sõnab ta.

Soomlaste kohta ütleb mängumees järgmist: «Inimesed on väga sõbralikud. Esiti arvasin, et kuna olen meeskonnas uus, siis ollakse lihtsalt viisakad. Aga nüüd saan aru, et siin ollakse tõesti äärmiselt siirad ja sõbralikud, see üllatas.»

Klubi asjaajamine on tasemel, iga väiksem mure lahendatakse väga kiirelt. «See on klubi juhtidele tähtis, et mingid pisiasjad mängijaid ei häiriks,» selgitab Tiisaar. Elamiseks on mängumehel suur korter, mida ta jagab ameeriklasest meeskonnakaaslase Kristopher Johnsoniga. Ringi liigub ta peamiselt jalgrattaga. «Saal on pooleteise kilomeetri kaugusel, vahel läheme rattaga, vahel võtab abitreener meid auto peale. Korter on väga mõnus ja millegi üle pole põhjust kurta.»

Tiisaar pole vaatamata korralikele klubihooaegadele Eesti koondisesse murda suutnud. Ta jäi välja nii Avo Keele viimasest tsüklist MM-valikmängudeks kui uue juhendaja Gheorghe Cretu valikust EM-valiksarjas. «See mind väga ei morjendanud. Mõistsin, miks Renee Teppan minu asemel võeti. Loodan, et suudan tulevikus siiski koosseisu murda, ja kui saan abiks olla, siis kindlasti olen selleks valmis,» kommenteerib ta rahvusmeeskonna esindamist.

Sel suvel mängis Tiisaar koos Martti Rosenblattiga rannavõrkpalli, Eesti meistrivõistlustel ja Premium 7 GP karikasarjas saavutati 2. koht, üliõpilaste MMil oldi seitsmendad. «Olen rahul, et sain palju liival treenida, see on füüsisele kasuks. Tunnen, et sain klubihooajaks hea põhja,» usub võrkpallur.

Kodusel võrkpallil hoiab mängumees samuti silma peal. «TTÜ on siiani väga südamelähedane ja jälgin ikka Eestis toimuvat, kõik sõbrad ju Schenkeri liigas mängimas,» ütleb ta.

Võrkpalli jaoks liiga intelligentne

TTÜ võrkpalliklubi peatreener Janis Sirelpuu suhtleb Soome liigasse siirdunud Mart Tiisaarega siiani. «Oleme ühendust hoidnud, eks mind noore treenerina huvitab ka see, kuidas mujal asju tehakse ja tema käekäigul hoian ikka silma peal,» ütleb Sirelpuu.

Tiisaarest peab treener lugu nii mängija kui inimesena. «Mängijana hästi treenitav, kuulab ja mõtleb kaasa. Võrkpalluri jaoks ehk isegi liiga intelligentne, kui nii võib öelda. Tahab väga palju analüüsida, aga vahel tuleb enne lüüa ja hiljem mõelda. Tal on väga head füüsilised eeldused, ent päris tippu jõudmiseks tuleb teatud tehnilisi elemente arendada ja mitmekülgsemaks saada. Sportlikku viha ja nahaalsust võiks ka rohkem olla,» räägib treener. «Inimesena on Mart meeldiv, suhtleb vabalt kõigiga, olenemata kellegi pagunitest,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles