Eesti «Chelsea» lootsi lahkumine üllatas sõpru ja konkurente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Levadia omanikule Viktor Levadale (paremal) selle aasta karikavõidust ei  piisanud. Klubi mängupilt omanikku ei rahuldanud ja nii otsustati senise peatreeneri Igor Prinsiga töösuhe lõpetada.
FC Levadia omanikule Viktor Levadale (paremal) selle aasta karikavõidust ei piisanud. Klubi mängupilt omanikku ei rahuldanud ja nii otsustati senise peatreeneri Igor Prinsiga töösuhe lõpetada. Foto: Toomas Huik

Kuigi Eesti jalgpallimeistri FC Levadia juhtkond tõi senise peatreeneri Igor Prinsi vallandamise põhjuseks nigela mängupildi, ei taha kolleegid teistest tiimidest neid jutte üheselt uskuda.



Kolleegid olid hämmingus, sest tegelikult oli Levadia täieõiguslik tiitlipretendent ja ka teistes sarjades korralikult esinenud. Suurima rivaali FC Flora ees juhiti liigat kuue punktiga (Floral oli küll kolm mängu vähem peetud) ning Meistrite liiga teises eelringis osutati südikat vastupanu Debrecenile, kelle tõttu eelmisel hooajal kolmandas voorus märksa kindlamalt langeti. Lisaks võitis Prinsi juhendatav Levadia tänavu mais karikasarja.

«Mina oleksin väga üllatunud, kui sellisest seisust vallandamine tuleks,» kinnitas Flora peatreener Martin Reim. «Sel hooajal võideti ju karikas ja ka liigas oli veel kõik võimalik. Meil (Levadial ja Floral) oli üks omavaheline mängki pidada.»

Sama meelt olid Tartu Tammeka juhendaja Marko Kristal, kes veel eelmisel hooajal Prinsi kõrval teise treeneri kohustusi täitis, ning Eesti rahvuskoondise loots Tarmo Rüütli, kelle kõrval Prins kolm hooaega tagasi abitreener oli.

«Ütlen ausalt, Prinsi vallandamine oli päris suur üllatus. Otseselt ei paistnud ju midagi katki olevat,» tunnistas Rüütli, kellele sekundeeris Kristal. «Iks (Prinsi hüüdnimi – toim) tegi oma tööd korralikult ja minu jaoks oli vallandamine väga üllatav.»

Kui sportlikust seisukohast vaadata, siis tõepoolest, liigas pole seis sugugi nii hea nagu eelmisel aastal. Praegu on saadud 23 mänguga kuus viiki ja üks kaotus, mullu saadi 36 kohtumisega vaid neli viiki ja üks kaotus.

Levadia teisipäevases pressiteates seisis, et klubi jõudis Prinsiga ühisele seisukohale, et esindusmeeskonna edasise arengu ja meistritiitli saavutamise huvides on vajalikud muudatused. Kolleegid teistest klubidest aga seda seisukohta üheselt ei jaganud.

«Mina küll ei ütleks, et Levadia mängis alla oma võimete, ja minu arvates põhjust vallandamiseks ei olnud,» kinnitas Kristal.

Reim aga ei välistanud, et säärane otsus oli tingitud hoopis mänguvälistest teguritest.
«Me ju tegelikult täpselt ei tea, mis kardinate taga toimub, ja nii on raske kommenteerida,» sõnas Reim. «Me ei tea ka seda, kas meelemuutus toimus äkitselt või sai Igor enda lahkumisest teada juba märksa varem.»

Prinsi šokeerivat vallandamist arvesse võttes tundub vägisi, et Levadia ja selle omanik Viktor Levada on kujunemas Eesti «Londoni Chelseaks» ja Roman Abramovitšiks. Ka Inglismaa suurklubi ja selle venelasest omanik on tuntud selle poolest, et tiitlita jäänud peatreenerile antakse kiiresti kinga.

Rüütli, kes 2008. aastal Levadia peatreenerina rahvusesinduse tüürimise vastu võttis ja kes pärast superkarika finaali kaotust Narva Transile klubi juurest vallandati, tunnistab, et Levadia peatreeneri tooli hoidmine pole meelakkumine.

«Minu ja Igori olukord olid erineva taustaga ja neid ei saa võrrelda, kuid loomulikult on Levadia peatreeneri koht üks keerulisemaid,» kinnitas Rüütli. «Levadias on alati maksimaal­sed nõudmised ja kaua ei ole võimalik oma tööd rahulikult teha, kui tulemust pole.»

Reimi sõnul on selline poole hooaja pealt vallandamine rohkem iseloomulik Euroopa tugevamate liigade klubidele, kuid Kristal teab, et nende ametis pole miski garanteeritud.

«Eks igas võistkonnas on pingeid ning jalgpallitreeneri amet ongi selline, et kohvreid ei saa ühes kohas täiesti lahti pakkida,» ütles Kristal. «Selliseid asju (treenerivahetus keset hooaega – toim) võib igas klubis juhtuda.»

Mida selline otsus aga Levadia mängijate jaoks tähendab? Teatavasti on ju iga treeneri käekiri erinev ning jalgpallurid peavad kohanema uue stiiliga. Kusjuures uue juhendaja Aleksandr Puštovi debüütmängus alistuti karikasarjas üleeile 1/32-finaalis esiliiga klubile Tallinna Kalev 0:1 ja langeti välja. Tõsi, enamikule Levadia põhimeestele anti selles kohtumises puhkust.

«Kui Levadia meeste kommentaare lugeda, siis tundub, et nad annavad endale ka ise aru, et selline samm oli riski peale minek. Ühtin nende arvamusega, ja nagu näha, said nad esimese laksu juba kätte,» kommenteeris Rüütli.

Levadia suurima konkurendi Flora tüüri juures oleva Reimi sõnul ei saa karikasarjast väljalangemisest kaugeleulatuvaid järeldusi teha ning tõelist sisu näitab Levadia lähiajal.

«Olen kindel, et uus peatreener midagi muudab, kuid aeg näitab, kas paremuse või halvemuse poole,» arvas Reim.

Postimees püüdis Prinsilt kommentaare saada, kuid ta keeldus viisakalt. Samamoodi pole mitu päeva õnnestunud telefoni otsa saada Levadia omanikku Levadat.

Kristal tunnistas, et on Prinsiga suhelnud. «Olen ka Igoriga nendel teemadel vestelnud, kuid kui ta ei taha sellest avalikult rääkida, siis on see tema otsus,» märkis Kristal.

Rüütli: Puštov on tõsine mees

Kuigi enamik Eesti jalgpallis tegutsevaid inimesi pidas Igor Prinsi ja FC Levadia lahkuminekut suureks üllatuseks, ei salatud, et ka asendaja Aleksandr Puštov peaks heal tasemel mees olema.

Aastatel 2003–2008 Levadia tüüri hoidnud praegune Eesti rahvuskoondise juht Tarmo Rüütli peab Puštovit tõsiseks treeneriks.

«Tegemist on väga tõsise mehega ja kogenud treeneriga,» kommenteeris Rüütli. «Kuna ta on nii kaua Levadias vastu pidanud, siis peab olema tegu väärt juhendajaga.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles