Rehemaa ja Kümmel julgesid eesmärke seada

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa arvab, et punane latern jäägu tema uuele sponsor-Toyotale, mis on tänavu lootustandvat ehk valget värvi.
Aivar Rehemaa arvab, et punane latern jäägu tema uuele sponsor-Toyotale, mis on tänavu lootustandvat ehk valget värvi. Foto: Tairo Lutter

«Kuna keegi teine ei julge ega taha hooaja eesmärki välja öelda, siis teen seda mina, et ajakirjandusel oleks, mida hambu võtta,» teatas Eesti suusakoondise veteran Aivar Rehemaa hooajaeelsel pressikonverentsil. «Tahan Faluni MMil mahtuda kuue sekka.» Tegelikult oli Peeter Kümmel veegi optimistlikum ja lootis MMil viie hulka sõita.

Eesti suusakoondise pressikonverents enne viimast hooajaeelset laagrit – distantsimeestel Olosel, sprinteritel Davosis – kujunes häguseks nagu viimastel aastatel tavaks. Pärast mullust täielikku põrumist olid sportlased eesmärke seades tagasihoidlikud ning lootsid, et talv tuleb elu parim. Kevadel näis. Siinkohal tähelepanekuid pressikonverentsilt.

Meessuusakoondislasi on tänavu kirjas kuus ning kui paljud spordialad hädaldavad, et sponsoreid on raske leida, siis tegelikult ei ole. Lugedes kokku meeste särgil olevad toetajate logod, saab säärase paremusjärjestuse: Rehemaa 14, Karel Tammjärv ja Raido Ränkel 11, Peeter Kümmel ja Siim Sellis 8, Algo Kärp 7.

Naiskoondislastest, keda on kirjade järgi viis, viibis kohal vaid Piret Pormeister. Tema ja Triin Ojaste on suusaliidu peasekretäri Jaak Mae nukra tõdemuse järgi ainsad, keda võib tituleerida rahvusvahelise klassi sportlasteks, ning sedagi väikese mööndusega. «Taset näitaks esimesse kolmandikku ehk kuuma gruppi pääsemine,» arvas Mae. Eesti naistele on MK-sarjas ette nähtud kaks kohta.

Sportlased olid eesmärke seades kidakeelsed. Suurimad sihid on hea esinemine MMil ja Otepää MK sprindietapil. Lisaks Aivar Rehemaale ütles soovi välja ka Kümmel, kes tahtis Falunis välja sõita tiitlivõistluste parima tulemuse ehk tulla vähemalt viiendaks.

Distantsisõitjaid mehi on koondises neli ja sama palju on ka kohti MK-sarjas. Seega ei mingit konkurentsi. Rehemaa siiski arvas, et koondiseväline sprinter Timo Simonlatser võib kellegi neljast ühel hetkel üle sõita, aga... Vaevalt julgeks keegi selle peale kihla vedada. Ülejäänud eestlased, kes suudavad kasvõi mõõduka kiirusega 15 km või rohkem läbi sõita, on veel verinoored.

Meessprintereid pääseb MK-etappidel starti kolm, kuid soovijaid on vähemalt viis: Kümmelile ja Sellisele lisaks ka Simonlatser, Kein Einaste ning Marko Kilp. Ning eks distantsimehedki ihka end sprindis proovile panna. Olose esimese lume võistlustel, nädal enne Kuusamo MK-etappi selgub, kes marjamaale, kes karjamaale.

Rehemaa on ainus, kes kavatseb kindlasti Tour de Ski’le minna. Teised kahtlevad. Räägivad, et Touri  ajal toimub Falunis MMi radadel Skandinaavia karikaetapp ja sealgi oleks äge ja kasulik võistelda. Rehemaa avaldas arvmust: «Mina mängin ikka Euroopa, mitte nii-öelda Balti liigat, kui korvpallitermineid kasutada.»

Kes vastutab, kui läheb taas nii, nagu Sotši olümpial, kus parim Eesti suusataja sai 40. koha? «Vastutus jaguneb vastavalt skandinaavialikule süsteemile sportlase ja isikliku treeneri vahel,» selgitas Mae. «Aga muidu on distantsisõitjate ja sprinterite pealikud Mati Alaver ja Christoph Schmid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles