Ksenija Balta mänedžer: me ei tahtnud olla soojendusbänd

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmi teemantliiga võistlus oli Ksenija Balta jaoks taas tagasilöök.
Stockholmi teemantliiga võistlus oli Ksenija Balta jaoks taas tagasilöök. Foto: Mihkel Maripuu

Stockholmi teemantliiga võistluse korraldajate otsus paigutada Ksenija Balta kaugushüppe nõrgemasse gruppi mõjus ni solvavalt, et ta otsustas hüpetest loobuda.



Veel neljapäeval teadis valitsev Euroopa sisemeister Balta, et hüppab koos maailma praeguste ässadega tugevamas grupis ning heitleb võistlussarja punktide eest. Tegelikkus osutus teiseks – Balta oli lükatud nõrgemasse gruppi.

Mänedžeri Aivar Karotamme sõnul helistas võistluste korraldaja talle ööl vastu reedet ning soovis hommikul Balta teemal rääkida. Terve eilne päev mööduski mänedžeril hoolealuse eest võideldes, kuid eliitseltskonda ei õnnestunud tagasi saada.

Seepeale pakkisid Balta ja tema elukaaslasest treener Andrei Nazarov kohvrid ning sõitsid tagasi koju. Eile hilisõhtul maandusid nad juba Tallinnas.

«Me ei tahtnud olla soojendusbänd,» selgitas Karotamm. «Otsuse langetas Ksenija ise, kuid kiitsin selle heaks. Psühholoogiliselt olnuks tal väga raske selles seltskonnas võistelda.»

Tugev koosseis

Karotamme sõnul kuulub Balta maailma kaugushüppe tippu ning tema selline kohtlemine pole õiglane. «Ütlesime korraldajatele, et kui teda tugevamasse gruppi tagasi ei tõsteta, sõidame lihtsalt minema,» rääkis mänedžer. «Korraldajad sõnasid, et neil on väga kahju, ning pakkusid võistlemise eest makstava boonuse suurendamist, kuid otsustasime loobuda.»

Eile õhtul juba koduteel olnud Nazarov ei soovinud juhtunut kommenteerida. Ta kinnitas, et Balta tervisega on kõik korras ning pühapäeval võistleb ta Kadriorus. Stockholmis toimunu kohta kommentaaride jagamise jättiski ta Karotamme hooleks.

Stockholmi kaugushüppevõistlusele anti üles koguni 19 naist ning see sundis neid jagama kahte seltskonda. Karotamme sõnul tähendas aga alumisse gruppi langemine automaatselt seda, et teemantliiga punkte polnud Baltal võimalik püüda.

Tegelikult polnud nõrgem grupp sugugi halva tasemega. Lisaks Baltale pidid seal võistlemisega leppima Helsingi maailmameister Tianna Madison, seitsmevõistluse olümpiahõbe ning mullu 6.89 kaugust hüpanud Hyleas Funtain, tänavu EMil neljanda koha saanud Viktoria Rõbalko, samas kuuenda kohaga leppinud Anastassia Mirontšik ja Torinos Balta järel hõbemedali saanud Jelena Sokolova.

Kuid tugevamasse gruppi kuulunud 12 sportlast olid veelgi võimsamad. Tänavuse hooaja tulemuse põhjal edestas 6.80 hüpanud Balta neist vaid kahte – Rootsi publiku lemmikut Caroline Klüfti ja kõigest 20-aastast serblannat Ivana Spanovicit.

Tõsi, neist viimane oli EMil kaheksas. Kogu sellest seltskonnast oli seitsmel juba varem ka teemantliiga punktid ning Karotamme sõnul pääsevad need sportlased võistlema eelisjärjekorras.

Iljuštšenko üllatas

Kaugushüppevõistluse võitis 19-aastane venelanna Darja Klišina 6.78ga. Maailmameister ameeriklanna Brittney Reese hüppas 6.75 ning Portugali esindaja Naide Gomes 6.72. Värske Euroopa meister, lätlanna Ineta Radevica oli 6.70ga viies.

Üllatuse valmistas kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko, kes veel neljapäeva õhtul oli veendunud, et haiguse tõttu ei hakka ta Stockholmi sõitma. Viimastel päevadel polnud ta enda sõnul suutnud suutäitki süüa. Eile hommikul mõtles ta aga ringi ning sõitis oma karjääri esimesele teemantliiga võistlusele.

Algkõrguse 1.85 ületas ta teisel katsel, kuid viis sentimeetrit kõrgemale asetatud latist ei suutnud ta üle saada.

100 m jooksus kaotas selle ala valitseja Usain Bolt Tyson Gayle, kes sai aja 9,84.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles