MMi eiramine viib Ronaldo Messile sammu lähemale

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cristiano Ronaldo rõõmustamas järjekordse värava üle. Suur väravasadu lubab tal unistada järgmisest maailma parima mängija tiitlist.
Cristiano Ronaldo rõõmustamas järjekordse värava üle. Suur väravasadu lubab tal unistada järgmisest maailma parima mängija tiitlist. Foto: AP/Scanpix

Tänavusel maailma parima jalgpalluri valimise suurfavoriit Cristiano Ronaldo on klubisärgis olnud läbi aasta imelises hoos.

Esmane maailma parima jalgpalluri kandidaatide nimekiri (23 nime) on avaldatud ja tuline vaidlus, kes on tänavu parim, jälle lahti läinud. Suurimaks soosikuks on tõusnud elu parimas vormis olev Cristiano Ronaldo, viiendat tiitlit jahib ka Lionel Messi, kuid tänavu oli siiski ju MMi aasta, kus särasid mitmed Saksamaa koondislased.

Aastaid oli tavaks, et suurima jalgpallipeo ehk MMi aastal valitakse parimaks mängumeheks finaalturniiril säranud mees (2006 – Fabio Cannavaro, 2002 – Ronaldo, 1998 – Zinedine Zidane, 1994 – Romario jne). See kett aga purunes neli aastat tagasi, kui 2010 valiti parimaks mängijaks Messi. Toona oli argentiinlane MMil ääretult kahvatu, kuid FC Barcelona särgis saatis korda imelisi asju. Tänavu on oodata, et korduvad neli aastat tagasi aset leidnud sündmused ehk seekord on suurfavoriidiks Reali staar Ronaldo. Palliväljakul näidatu ja kihlveokontorite ennustused viitavad praegu kõik just sellele.

Suvine MM ebaõnnestus Ronaldo jaoks täielikult – vigastusega hädas olnud staar lõi vaid ühe värava ning Portugal pidi juba alagrupiturniiri järel kotid pakkima. Samas on ta klubi särgis korda saatnud uskumatuid asju. Kevadel võitis Real ihaldatud kümnenda Meistrite liiga tiitli ning suure panuse andis sellesse Ronaldo, kes lõi hooaja jooksul 17 väravat, mis tähistab Euroopa tugevaima klubisarja rekordit. Hispaania liigas lõi ta eelmisel hooajal 31 väravat ja jagas Luis Suarezega Euroopa resultatiivseima ründaja tiitlit. Tänavu on ta aga Hispaania liigas löönud Reali eest kaheksa mänguga uskumatuna näivad 16 väravat.

Seega ongi maailma parima jalgpalluri tiitlist saanud viimastel aastatel lihtsalt Messi ja Ronaldo duell. Kuuest viimasest esikohast on neli läinud Messile ja kaks Ronaldole, seega on portugallasel tänavu võimalik tõusta argentiinlasele sammu võrra lähemale. Kuigi ilmselt vähesed kahtlevad, et tegemist on praegu maailma kahe parema jalgpalluriga, pole kummalgi ülimat võitu ehk esikohta MMilt.

Sel suvel jõudis Messi eesmärgile küllaltki lähedale, kui Argentina kaotas finaalis Saksamaale alles lisaaja järel. Siiski ei tohiks temast tänavu parima valimisel portugallasele vastast olla. MMi parimaks mängijaks ta küll valiti, kuid oma tipptaset ta välja ei mänginud. Lisaks ei võitnud ühtegi tiitlit ka FC Barcelona.

Ronaldo ja Messi duellis kaldub tänavu kaalukauss kindlalt esimese poole, kuid esikohale kandideerijaid on teisigi. Kihlveokontorite hinnangul võiksid järgmised mehed olla Neymar või Arjen Robben, kuid nemad tunduvad võitjatena pigem ebatõenäolised. Heites pilgu aastasse 2006 ja sellest varasemasse aega, võiks ju parimaks kroonida kellegi maailmameistriks tulnud Saksamaa ridadest. Sakslaste kahjuks räägib aga see, et tegemist oli kokkuvõttes väga ühtlase tiimiga, kust ei kerkinud esile ühtegi sellist säravat tähte või isiksust, kes võiks Ronaldo ja Messiga konkureerida. Toome siinkohal välja kolm kõige enam silma jäänud meest ehk Thomas Mülleri, Philipp Lahmi ja Manuel Neueri.

Müller oli MMil selgelt kõige ohtlikum Saksamaa ründaja, kuid oma viiest väravast kolm lõi ta juba finaalturniiri avamängus ehk kokkuvõttes ei olnud ta tiitli saatuse otsustaja. Kaptenina MM-karika pea kohale tõstnud Lahmile maailma parima mängija auhinna andmine oleks eelnevat silmas pidades lihtsalt perfektne lõpp koondisekarjäärile, kuid sellistel valimistel saavad alati enam tähelepanu siiski väravate kõmmutajad.

Neuer võiks sakslastest olla ehk Ronaldole ja Messile kõige tõsisem vastane. Tänapäeval hinnatakse tihti mängija oskust silma paista ja seega ka tema figureerimist meedias ning Brasiilias sai Neuer sellega briljantselt hakkama. Väravavaht/liberona oli ta kindlasti turniiri üks suuremaid staare ja andis puuriluku ametile juurde hoopis uue dimensiooni.

Oma generatsiooni kõige kindlamale väravavahile Neuerile võib parima valimisel kokkuvõttes saatuslikuks saada sama asi, mis Lahmi puhul ehk sellistel hääletustel väärtustatakse enamasti ründavamaid mängijaid.

Mingi lootus võiks ju eelkõige Neueril säilida, kuna 2006. aastal tunnistati parimaks Itaalia koondise keskkaitsja Fabio Cannavaro, kuid tuleb ka meeles pidada, et me elame Ronaldo ja Messi ning laiemalt ka Madridi Reali – FC Barcelona suure duelli ajastul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles