Kahevõistlejate hooaeg tuleb intrigeeriv

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpial olid kahevõistlejad eesotsas Kail Pihoga paremad kui murdmaasuusatajad. Kas nõnda juhtub ka tuleva aasta Faluni MMil?
Sotši olümpial olid kahevõistlejad eesotsas Kail Pihoga paremad kui murdmaasuusatajad. Kas nõnda juhtub ka tuleva aasta Faluni MMil? Foto: Liis Treimann

Eesti kahevõistlejaid ootab ees intriigiderohke hooaeg. Kumma tee on õigem, vendade Pihode norramaine või teiste meeste kodumaine? Kas Faluni MMil ja MK kokkuvõttes jäetakse taas murdmaasuusatajad selja taha? Kas noored mehed murravad end kuuma gruppi? Kas raha jätkub kevadeni või tuleb otsad poolest talvest kokku tõmmata?

Hooaeg algab siiski rahumeelselt, lahing kohtade pärast MK-sarjas jääb ära.

Eesti saab Maailma karikal starti saata kõigest kaks kahevõistlejat. Õnneks on kolmest esimesest etapist kahel kavas teatesõidud, mis tähendab, et ka individuaalvõistlusel saab hüppetorni ja loodetavasti seejärel ka suusarajale minna neli meest. Lillehammeris, kus teatesõitu pole, võistlevad kaks eestlast ühel, kaks teisel päeval.

Pärast kolme etappi on näha, kes kus võistlema hakkab. Kail Piho kuulutas, et tema ja vend Han-Hendrik oleksid huvitatud uuest aastast hoopistükkis B-grupis ehk kontinentaalsarjas startimisest. «Esiteks on see logistiliselt sobiv, sest etapid toimuvad Skandinaavias, teiseks tahaksime kasvatada pisut enesekindlust. Ent kui oleme talve alguses kõvad, jätkame Maailma karikal.»

Pihod otsustasid teatavasti suvel siirduda Norrasse treenima ja on otsusega rahul. Kõik sujuvat, tööd on tehtud kõvasti, kuid korraliku vormi saavutamiseks läheb veel aega. «Räägime treeneritega läbi ja otsustame, kas tasub juba Kuusamos startida või lükkame hooaja alguse nädala võrra edasi.»

Rahaga Pihodel priisata ei ole, kolmandik eelarvest on veel täitmata, töö raha leidmiseks käib.

Kristjan Ilves ja Karl-August Tiirmaa harjutavad Tambert Pikkori käe all ning Eestis. Aeg-ajalt käiakse ka laagrites – hiljuti oldi Ramsaus, peagi minnakse Rovaniemisse.

Nii Ilves kui ka Tiirmaa on hoogsalt paremaks muutunud ning talvel oodatakse tugevaid tulemusi. Just Ilves, kes sai suvel 18, võiks stabiilselt punktisaajate sekka jõuda.

Tõsi, Ilvesel oli väike tagasilöök – nädal tagasi käis ta nina laserlõikusel, sest puhuti läksid ülemised hingamisteed tursesse ja õhk ei käinud enam läbi. Tavaliselt tehakse säärast operatsiooni kevadel. Pikkori sõnul on lähiajal näha, kuidas Ilves lõikusest taastub ja palju see tema talve algust mõjutab. Paar päeva on ta saanud juba vaikselt trenni teha.

Raha pole ka Ilvesel ega Tiirmaal ülearu, osa eelarvest on veel täitmata, töö selle täitmiseks käib. Pikkor tõdes, et mehed peavad ise raha leidma, kui tahavad lennukiga Rovaniemisse sõita. Vastasel korral võetakse pikk teekond ette bussiga.

Üks suur mure on kahevõistlejail veel, tunnistas Pikkor: praegu puudub raha määrdemehe palkamiseks, aga seda otsitakse. «Kui ei leita, on katastroof.»

Ka vennad Pihod olid määrdemehe pärast mures. Kui nemad või keegi teine kontinentaalkarikal võistlema hakkavad, tuleb ka seal suuski hooldada. «Poleks ju normaalne, et sportlane hakkab enne starti mürgiste aurude keskel määrdetööd tegema. Kui hooldemeest pole, puudub mõte starti minna.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles