MMi murutüli solvab naismängijaid

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abby Wambach võitleb naiste õiguste eest.
Abby Wambach võitleb naiste õiguste eest. Foto: AFP/SCANPIX

Järgmised meeste jalgpalli maailmameistrivõistlused, mis peetakse 2018. aastal Venemaal, kütavad praegu kirgi ennekõike poliitilistel teemadel. Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) peasekretäri Jerome Valcke sõnul on aga finaalturniiri tulevikus suure tõenäosusega ees ootamas ka sisuline muudatus – vajaduse korral kolitakse mängud kunstmurule.

FIFAt süüdistatakse naiste jalgpalli alaväärtustamises, kuna otsustati, et 2015. aastal Kanadas toimuv MM-finaalturniir viiakse läbi kunstmurul. Selle vastu on aktiivselt protesteerinud hulk naistippjalgpallureid, käies peamise argumendina välja arvamuse, et mehi ei sunnitaks iial finaalturniiri kunstkattel pidama. Valcke üritas nüüd oma seisukohavõtus niisugust arvamust ümber lükata, kinnitades, et kunstmuru valimise põhjuseks on Kanada kliima, mitte aga asjaolu, et tegemist on naiste mänguga.

Mure kliima pärast

«Küsimus pole rahas või meeste ja naiste finaalturniiride erinevuses, vaid Kanada tingimustes – me tahame tagada, et kõik 24 võistkonda saaksid turniiri jooksul mängida võrdsetes ja tipptasemel oludes. Oleks väga raske tagada kõigil staadionitel hea murukatte püsimine,» lausus Valcke FIFA kodulehele antud intervjuus. Lisaks märkis peasekretär, et kunstmuruväljakute kasutamine on reeglitega lubatud tingimusel, et seda tuleb kasutada kõikides turniiri mängupaikades. «Usun, et ka meeste MM mängitakse kunstmurul pigem varem kui hiljem,» sõnas ta.

FIFA väljakukonsultandi Eric Harrisoni sõnul muudab Kanada karm kliima kunstmuru usaldusväärsemaks väljakukatteks. «Pikkade talvekuude jooksul on naturaalne muru unes ja hakkab taastuma alles pärast talve lõppu. Pakase mõju tõttu võivad paljud muruväljakud olla ebatasased ning vajada tõsist silumist. Sageli saavad need optimaalsesse mängukorda alles juulis või augustis,» lausus Harrison.

Naisjalgpallurid on aga andnud Kanada kohtusse hagi, süüdistades FIFAt soolises diskrimineerimises. Nende advokaat Hampton Dellinger rõhutas just nimelt seda, et praeguse plaani järgi toimuvad kaks järgmist meeste MMi Venemaal ja Qataris pärismurul. «Valcke jutt kliimast on arusaamatu, arvestades, et Venemaa ja Qatari ilmastikutingimused on samad või veelgi keerulisemad. Torontos asuv BMO Fieldi pärismuru näeb suvekuudel igati hea välja ja just sel ajal toimub ju ka MM,» imestas Dellinger.

Tippude protest

Kanada avaldus turniiri korraldamiseks nägi ette, et finaal mängitakse 55 000 kohaga Vancouveri staadionil, kus on kunstmurukate. Juba see tähendaks, et 6. juunist 5. juulini kestev turniir peaks toimuma eranditult sama kattega väljakutel. Samas on aga tänapäeva tehnoloogia ja rahaliste võimaluste juures võimalik katet muuta – nii mängiti näiteks 2008. aasta

Euroopa Meistrite liiga finaal Moskvas Lužniki staadionil, mille kunstmurukate vahetati tolleks üheks kohtumiseks pärismuru vastu.

Dellinger on ka süüdistanud Kanada jalgpalliliitu selles, et naisi sunnitakse võistlema «mängu muutvates, ohtlikes ja alandavates tingimustes». Hagiavaldusele on tippmängijatest alla kirjutanud näiteks sakslanna Nadine Angerer, jaapanlanna Yuki Ogimi ning USA koondislased Shannon Boxx, Sydney Leroux, Alex Morgan ja Abby Wambach.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles