Rahasõda lõppes Northugi kaotusega

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra suusatamine on päästetud, Petter Northug osaleb Faluni MMil.
Norra suusatamine on päästetud, Petter Northug osaleb Faluni MMil. Foto: Reuters/ScanPix

Petter Northug allkirjastas viimasel tunnil lepingu koduse suusaliiduga ning saab osaleda MK-sarjas ja Faluni MMil.

Norra suusaäss Petter Northug otsustas mitu kuud kestnud sõja koduse suusaliiduga muuta närvide mänguks. Trilleriks. Ta pidi laupäeva keskööks allkirjastama lepingu, mis keelab poole aasta jooksul oma sponsoreid reklaamida, kuid lubab vastutasuks osaleda MK-sarjas ja Faluni MMil.

Veel tund enne tähtaega valitses lahingutandril vaikus. Norra hoidis hinge kinni. Ja siis, mõni minut enne kella kukkumist, pani Northug kontrahtile käe alla.

Võinuks arvata, et pärast purjuspäi tehtud avariid, mis tõi kaasa 50-päevase vanglakaristuse, on Northug madalam kui muru ja mängib vähemalt aastajagu paipoissi. Tühjagi! Ta ootas kannatlikult, mida arvavad avariist isiklikud sponsorid, ja kui kaupluste kett Coop ning suusamäärde- ja rõivafirma Swix otsustasid teda edasi toetada, algas sõda. Ent seekord olid patuteo tõttu trumbid suusaliidu käes.

Juba mullu pressis kaks olümpiakulda ja üheksa MM-tiitlit võitnud Northug – Norra kuulsaim ja rikkaim sportlane – välja eritingimused. Kui kõik teised koondislased kuuluvad kogu aasta jooksul Norra suusaliidule, olles kohustatud kandma selle sponsorite reklaame, siis Northug peab seda tegema vaid talvel. Vaidlus käis selle üle, kui pikk on talv.

Vastuolu tuum peitub selles, et Northugi toetab poekett Coop, suusaliitu aga poekett Spar. Ning ka Swix on Norra koondist riietava firma BJ Sport otsene konkurent.

Alguses oli alaliit jäik ja nõudis Northugi, nagu teisigi, terveks aastaks endale, kuid suusastaar muigas säärase pakkumise peale.

Pärast pikki vaidlusi jõuti enam-vähem kokkuleppele, ent teatud üksikasjades kumbki järele ei andnud.

Northug nõustus, et Swix paiskab tema rõivabrändi müügile pärast suusahooaja lõppu, aga kohe, 15. märtsil. Suusaliit ei olnud nõus ning esitas oma kuupäeva – 15. aprill.

Teine lahing käis selle nimel, kas Coop võib talvel turustada Northugi-nimelisi toiduaineid – leiba ja muud sellist.

Küsimus polnud siinkohal pelgas põhimõttes, vaid miljonites kroonides – mida rohkem ostetakse Swixi, seda vähem BJ Sporti rõivaid. Ja kui keegi soetab Coopist Northugi leiva, siis jääb Sparist päts ostmata. Northugil endal pole suurt vahet, sest tema kasseerib Coopilt sisse pealt miljoni euro aastas pluss võidupreemiad ja ega Swix oluliselt vähem maksa.

Augustis peetud läbirääkimised kuhugi ei viinud. Suusaliit kuulutas, et 1. novembri keskööks peab Northug lepingule käe alla panema. Kui ta seda ei tee, siis koondisse ehk MK-etappidele ja MMile ei pääse.

Northugi nõnda lihtsalt verest välja ei vii. Ta kehitas vaid õlgu ja teatas, et keskendub sel juhul FISi maratonide sarjale, sest ka Vasaloppeti võit on suur asi. Ning valitseva maailmameistrina on tal personaalne koht MMi 15 km sõidus olemas. Mispeale suusaliit vastas, et koht ei tähenda midagi, starti Northugi ei lubata.

Esimesena murdus Northug. Septembris sõnas ta, et tahab siiski kokkuleppele jõuda ja Falunis võistelda ning loodetavasti teeb vastaspool mööndusi. Vastaspool jäi enesele kindlaks. Suusaliidu peasekretär Stein Opsal oli suisa pahane: «Mida rohkem me järele anname, seda enam Northug nõuab. Kõik, siitmaalt on kriips.»

Oktoobri viimasel nädalalkäis psühholoogiline võitlus.

Neljapäeval kuulutas Norra koondise peatreener Vidar Løfshus, et ei arvesta sel talvel Northugiga. «Tahan väga, et ta lepingule alla kirjutaks, kuid Norra koondis saab hakkama ka temata.»

Northug vastas vaikusega. Laupäeva lõunal rääkis Opsal, et pole sealtpoolt kuulnud piiksugi. «Me ei tea, mida Northug plaanib. Tal on aega keskööni.»

Vahetult enne keskööd andis Northug lepingule allkirja, kuid lisas, et on suusaliidus pettunud ega ole lepinguga rahul. Lepingu järgi kuulub ta suusaliidule 24. novembrist

7. aprillini, mil kauplustes ei tohi tema rõivabrändi müüa. Northugi toiduained seevastu on talvel saadaval, kuid suusaässal on keelatud neid enne kevadet reklaamida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles