Kalju jäi lõppvaatuse eel medalikohalt välja

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken Kallaste (paremal).
Ken Kallaste (paremal). Foto: Toomas Tatar

Tujutult tegutsenud Nõmme Kalju mängis ennast Sillamäega kohtudes medalikohalt välja ning andis vastastele võimaluse püüda hõbedat.

Nõmme Kalju laupäevane 0:2 kaotus Sillamäe Kalevile kukutas nad Eesti meistriliiga viimase vooru eel tihedas tabelitipus neljandale kohale ning enam pole medali püüdmine nende endi kätes. Sillamäele allajäämisest märksa enam masendas Kalju peatreenerit Igor Prinsi aga viis, kuidas kolmel viimasel aastal koduliigas vähemalt hõbemedaliga lõpetanud Kalju vastase ees käed üles tõstis.

«Ma mängijate sisemusse paraku ei näe. Kui särts puudub, on raske midagi teha. Valmistusime selleks mänguks põhjalikult, kõik teadsid, kui oluline see on,» lausus Prins, kes avapoolajal kasutas rünnaku tipus Hidetoshi Wakuid ja ründava poolkaitsjana Fabio Pratest. Teiseks poolajaks nihutas ta Wakui platsilt lahkunud Pratese kohale ja tõi rünnakule Tarmo Neemelo, kuid ründemängu paranemist ei näinud.

«Esimese poolaja plaan oli, et Fabio ja Toshi suudavad keskel palli maas hoida, teravust tekitada ja rünnakuid üles ehitada. See ebaõnnestus ja ega teisel poolajal midagi paremaks ei läinud. Jäime viimasel väljakukolmandikul väga hätta,» sõnas Prins. «Palli võib ju kõigutada, aga alles viimasel viiel minutil hakkasid meil mingidki olukorrad tekkima. Võime siin arutleda igasuguste taktikate üle, aga kui sa ei liigu vasakule, paremale ega keskele, siis millest me räägime!» pahandas

Prins. «Sillamäe mängis rünnakul palju kvaliteetsemalt ja kindlamalt, neil oli ees terav [Jevgeni] Kabajev ja pidevalt teda otsiv [Daniil] Ratnikov.»

Silmanähtavalt löödud keskkaitsja Alo Bärengrubi sõnul ei märganud ka tema kõikide kaaslaste silmis tahtmist. «Väljakul oli mehi, kellest oli näha, et nad tahavad ja pingutavad. Ja oli kahjuks ka neid, kellel sära silmis puudus,» sõnas Bärengrub. «Väga häid väravavõimalusi meil ju lõpuks polnudki ja ega ausalt öeldes ei näinud ka, kust need väravad oleksid pidanud tulema... Sillamäe teine värav oli meile valus laks, esimese nad kombineerisid kenasti.»

Viimasest 15 mängust koguni 14 võitnud ja vaid korra Levadia nappi paremust tunnistanud Sillamäe kangelaseks tõusis kahe kauni väravaga Nikolai Mašitšev, kes saatis esmalt 20. minutil Kabajevi ilusa seinasöödu järel palli ristnurka ning vormistas lõppskoori 54. minutil, kui vinditas kaitsjate vahelt teisegi löögi Vitali Teleši võrku. «Kolja lõi kaks ilusat väravat – meisterlikud löögid, väga ilusad. Arvan, et kõik mängijad andsid endast täna sada protsenti, sellepärast võitsimegi,» sõnas pärast mängu Sillamäe kapten, äärekaitsja Andrei Sidorenkov.

Tabeli kaks esimest Levadia ja Flora kahe viimasega mängides ei vääratanud – Flora alistas tänu Rauno Sappineni ja Sander Posti väravatele 2:0 Tallinna Kalevi ning Levadia oli 9:0 parem Jõhvi Lokomotiivist. Laupäevasele lõppvaatusele minnakse seega vastu seisus, kus Flora peab võõrsil Sillamäed kindlasti võitma ning lootma, et Levadia libastub Narvas sealse Transiga kohtudes. Flora võidu ja Levadia viigi ehk võrdsete punktide korral ootaks ees lisamäng tiitli nimel.

Sillamäe kindlustaks aga samal ajal Flora alistamise korral hõbemedalid. «Meil on praegu selg vastu seina – kaotada ei saa, viiki mängida ei saa. Ainult võit!» lausus Sidorenkov. «Enne hooaega oli meie eesmärk eurosarja pääsemine ja võit Kalju üle aitas sellele kõvasti kaasa. Floraga läheme samuti võidu peale mängima ja vaatame, mis tuleb.»

Erinevalt mullusest pääseb tänavu karikasarja kaudu Euroopasse vaid karikavõitja, mitte enam finalist, ning kaheksat veerandfinalisti vaadates näib ülimalt tõenäoline, et karikavõitjaks kroonitakse klubi, kes on eurokoha juba liiga kaudu niigi taganud. See aitaks Euroopasse ka liiga neljanda meeskonna, kuid ometi tähendaks medalita jäämine viimases voorus Tartu Tammekale külla sõitva Kalju jaoks läbikukkumist. Kas nii võib otsa saada ka Prinsi ajajärk klubi eesotsas?

«Jah, meie hooaeg on läinud üle kivide ja kändude ning eks peatreener ole alati peasüüdlane,» sõnas Prins. «Treenereid määrataksegi selleks, et neid maha võtta, aga ma sellega oma pead ei vaeva. Eks pärast viimast mängu näeb, mis juhtumas on.»

«Pole asendamatuid treenereid, aga pole ka asendamatuid mängijaid,» lisas Bärengrub seepeale kõrvalt.

Meistriliiga 35. voor

Nõmme Kalju – Sillamäe Kalev 0:2 (20., 54. Mašitšev). Paide LM – Tartu Tammeka 0:1 (71. Suurpere). Flora – Tallinna Kalev 2:0 (49. Sappinen, 90. Post). Infonet – Narva Trans 5:2 (26. Harin, 35., 50. Manucho, 89. Taar, 90.+2. Gurtšioglujants – 75. Plotnikov, 82. pen Nesterovski), Levadia – Jõhvi Lokomotiiv 9:0 (8., 43., 50., 70. Igor Subbotin,

20. Ingemar Teever, 22. Dmitri Kruglov,

72. Toni Tipuric, 81. Ilja Antonov, 84. Rasmus Peetson).

Tabeliseis: 1. Levadia 81 p, 2. Flora 78 p, 3. Sillamäe 76 p, 4. Kalju 75 p, 5. Infonet 63 p, 6. Paide 32 p, 7. Tammeka 28 p, 8. Trans

28 p, 9. Jõhvi 18 p, 10. Tallinna Kalev 12 p

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles