Suur lõppvaatus – Flora või Levadia?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Jalgpalli Eesti meistriliiga tänavune põnev tiitlipeatükk kirjutatakse eeldatavasti valmis täna Narvas või Sillamäel – kui sobivate tulemuste kokkulangemisel ei sünni veel dramaatilisemat epiloogi. Enne tänaseid kohtumisi on selge vaid see, et esimest korda meistriliiga 24-aastase ajaloo jooksul on viimase vooru eel lahtised kõik medalikohad.

Suurima tõenäosusega selgub Eesti meistrikarika võitja siiski täna Ida-Virumaal, kus tabelijuht Levadia on külas Narva Transil. Piirilinnast paarkümmend kilomeetrit Tallinna pool kohtub Flora aga Sillamäe Kaleviga. Enne viimast vooru edestab Levadia Florat kahe punktiga ning teab: võit Transi üle lubab neil teist aastat järjest Eesti meistrina triumfeerida.

Juhul kui Flora Sillamäest jagu ei saa, tooks Levadiale tiitli ka viik või isegi kaotus. Flora ainus lootus seisneb seega nende võidus ja Levadia kaotuses. Peaks aga Levadia ja Transi mäng lõppema viigiga ning kohtumine Sillamäel Flora võiduga, on nii Floral kui ka Levadial tabelis võrdselt 82 punkti ning meistri selgitab lisamäng. See peetaks pärast koondisemängude lõppu ehk novembri teises pooles Tallinnas Lilleküla staadionil – vaid seal on võimalik tagada hilissügiseseks kohtumiseks parimad tingimused.

Varem on Eesti meistriliigas lisamängu vaja läinud vaid korra, kui 1993/94. aastal alistas Flora otsustavas kohtumises 5:2 Norma. Ajaloolise kokkusattumusena mängis Flora poolel 20 aastat tagasi kaasa Levadia tänavune treenerite tandem Marko Kristal – Indrek Zelinski. Viimase vooruga on meister selgunud aga neljal korral, neist viimati tosina aasta eest – ka siis heitlesid tiitli nimel Flora ja Levadia. Tuliselt kulgenud ja kähmlusega päädinud viimase kohtumise lõpptulemuseks märgiti siiski 0:0 viik ning see tõi tiitli kahepunktilise eduga Florale.

Tänavu on kaks tiitlipretendenti valinud oluliseks mänguks erineva taktika – Levadia sõitis piirilinna juba eile, Flora võtab teekonna Ida-Virumaale ette alles hommikul. «Pole see päev varem kohale sõitmine Eesti jalgpallis nii haruldane midagi,» lausus Levadia peatreener Kristal. «Tahtsime varakult minna, et meeskond saaks tähtsaks mänguks võimalikult hästi valmistuda. Hommikune varajane ärkamine jääb ka ära,» sõnas ta.

Flora juhendaja Norbert Hurda sõnul kaalusid nemadki korraks võimalust päev varem kohale sõita, kuid sellest plaanist loobuti kiiresti. «Leidsime, et kuna kell 13 algav mäng sobib meie tavapärase treeningrutiiniga, ei ole niisugusel muudatusel mõtet. Meie hommikused plaanid on niikuinii üsna samasugused, nii et mehed ei pea sõidu tõttu eraldi varem ärkama ning saavad öö rahulikult oma kodus veeta,» sõnas Hurt.

Motivatsioonikõnet pole

Kolme nädala eest alistas Levadia võõrsil Flora 2:1 ning tundus, et selle mänguga sai tiitli saatus selgeks, kuid ootamatult tujutu ja lohaka tegutsemise tõttu järgmises voorus Infonetile 0:2 alistunud Levadia näitas, et tähtsal hetkel on nemadki hoolimata suurest kogemuste pagasist vaimselt haavatavad. Kristal ei pelga siiski, et korra juba libastunud hoolealused tabeli kaheksanda meeskonna Transiga kohtudes mütsiga lööma läheksid.

«Mingeid spetsiaalseid motivatsioonikõnesid mul küll meestele pole välja mõeldud. Kõik teavad ise, mis tulemust meil vaja läheb ja mis kaalul on,» sõnas Kristal. «Võib öelda, et tegemist on nagu karikamänguga – võida ja tiitel ongi käes. Ega meestel polegi vaja midagi rohkem mõelda, vaid lihtsalt mängida.»

Samuti ei pelga Kristal Narva staadioni kunstmuruväljakut, ehkki Infonetile jäädi samuti alla just tehiskattel. «Muru kaela ei saanud tolles mängus nüüd küll midagi ajada. Ja olen kuulnud, et Narvas on väga hea kunstmuru,» muigas ta. «See ei tohiks küll meie mängu kuidagi mõjutada. Kas võidušampused on kaasa pakitud? Ma ei mõtle sellele. Ja esmalt tuleb vaadata, et šampuste väljavõtmiseks üldse mingit põhjust oleks!»

Sillamäel hõbedamõtted

Mullu medalita jäänud Flora on tänavu teinud märgatava hüppe, sest esikolmikust välja jääda pole neil enam võimalik ning punktegi on juba praeguseks korjatud eelmisest hooajast 11 võrra rohkem. Hurt keeldus aga hooaega enne õnnestunuks nimetamast, kui endast on antud maksimum.

«Õigel sportlasel pole mingit sisemist rahulolu enne, kui maksimaalne tulemus on saavutatud. Lähen Sillamäele mõttega võtta tiitel number üks,» lausus Hurt, kes pole erinevalt Kristalist seni tiitlivõidu rõõmu maitsta saanud. «Muidugi pole kõik meie kätes, aga kui ka hõbedale jääme, võime endaga rahul olla – seda juhul, kui teeme hea mängu. Teame, et Sillamäed võites oleme neist kindlasti eespool, see on meie esmane siht.»

Tänavuse kolme senise omavahelise kohtumise jooksul ei ole Sillamäe suutnud Florat alistada – kaks mängu lõppesid pealinlaste napi paremusega, korra mängiti 1:1 viiki. Kindlasti ei oota Florat aga täna ees kerge jalutuskäik, sest Sillamäe on saanud viimasest 15 mängust koguni 14 võitu ning hoidnud viimasest 11 kohtumisest kaheksas oma värava puhtana.

Samas teab Sillamäe, et vaid võit Flora üle aitab neid hõbedakohale. Niisugusel juhul oleks Floral ja Sillamäel tabelis võrdselt punkte, kuid idavirulastele annab eelise ühe võrra suurem võitude arv. Viik või kaotus tähendaks Sillamäele tõenäoliselt aga tabelis ikkagi neljandat lõppkohta – seda eeldusel, et Nõmme Kalju saab Tartus jagu sealsest Tammekast. Sillamäega võrdsete punktidega lõpetamisest Kaljule seejuures ei piisaks, sest neil on hooaja avavoorust ette näidata tehniline kaotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles