Kristali ja Levadia järjekordne triumf

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Kristalile tiitlite võitmine meedlib. Elu 11. Eesti meistri karikat vaatab Levadia peatreener eriti magusal pilgul.
Marko Kristalile tiitlite võitmine meedlib. Elu 11. Eesti meistri karikat vaatab Levadia peatreener eriti magusal pilgul. Foto: Liis Treimann

Jalgpalli meistriliiga viimane voor pakkus emotsioone seinast seina – Tallinna Levadia lõpetas hooaja võimsa esitusega Narvas ning šampanjat voolas väljaku ääres ojadena, teine tiitlipretendent Flora leppis pettumust valmistava pronksmedaliga, hõbedale tõusnud Sillamäest õhkus rahulolu ning isukalt minnakse järgmisel aastal juba kullajahile. Tunamullune tšempion Nõmme Kalju jäeti aga sel aastal üldse medalita.

Jalgpalliromantikud lootsid, et laupäevane mänguvoor pakub seninägematult põneva lõpu ning tiitlivõitja pidi paljude ettekujutuses selguma alles viimastel minutitel. Levadial ei olnud aga mingit plaani asju lõpuhetkedele jätta ning liidrina viimasele voorule vastu läinud meeskond lõi juba esimesel poolajal Transi võrku kolm vastuseta palli. Sellel hetkel otsustasid ka jalgpalliliidu ninamehed, et võitja on selge ning karikale graveeriti Levadia nimi. Seda kõike 45 minutit enne vooru lõppu. Siis saadeti trükki ka Eesti meistrite särgid, mille levadialased lõpuvile kõlades kiiresti selga tõmbasid.

«Mina tundsin juba enne mängu, et karikale võib meie nime peale graveerida. Kui lõime kolmanda värava, oli loomulikult selge, et siit enam kaotada ei ole võimalik,» rääkis Levadia peatreener Marko Kristal pärast 8:1 võidumängu.

Kristal teab täpselt, mil viisil meistritiitleid koju viiakse, ning selle teadmise võtsid Levadia mängumehed väga hästi omaks. 41-aastase juhendaja karjäär on kodumaa pinnal olnud ülimalt edukas ning endine poolkaitsja on võitmisega harjunud. Kui peatreenerina krooniti Kristal Eesti meistriks teist korda, siis sama palju tiitleid on tal ette näidata ka abitreenerina. Mängijana võitis Eesti jalgpalli elav legend Flora särgis koguni seitse meistrikarikat.

Tõelisele võitjale omaselt ei ole Kristali jaoks vahet, millise stsenaariumiga kuldmedalid kaela saadakse. «Tunne on hetkel täpselt sama hea kui aasta eest. Ja ega see tunne muutu ka järgmistel hooaegadel,» vaatas ta naerulsui ette juba järgmistele kuldmedalitele.

Sillamäe vägev lõpuspurt

Levadia libastumisel oleks tiitlivõimalus tekkinud ka Floral. Kuigi Sillamäe mängule läksid florakad kullamõtetega, lepiti pärast 2:3 kaotust hoopis pronksist medalitega.

«Läksime ikka tiitlile mängima ja seda teadmisega, et kui on vaja lõpus riske võtta, oleme selleks valmis. Kui saime teada, et mäng käib hõbedale, siis see küll masti maha ei võtnud,» kinnitas Flora juhendaja Norbert Hurt. Ometi jäädi Kalevile alla.

Sillamäe jaoks oli aga tabeli teiseks tõusmine omamoodi tiitlivõit, sest alles suvel tabas meeskonda väiksemat sorti kriis ja vahetus ka peatreener. Kalevlasi hakkas juhendama Sergei Frantsev, kelle käe all võideti viimasest 16 mängust koguni 15, ainus kaotus saadi värskelt meistrilt endalt.

«Poisid tegid kõvasti tööd – kõik on siin täielikud profid. Võidu Flora üle tõi meile see, et näitasime iseloomu ja tegutsesime ühtselt. Hõbemedal on suurepärane, aga vaadates meie hooaja lõppu, siis võinuks ju veel paremini minna,» arutles Frantsev pärast aasta viimast mängu.

Suure tõenäosusega jätkab mees ka järgmisel hooajal Kalevi eesotsas ning siis on sihid kõige kõrgemad. «Tean enda plaane, aga mitte klubi omi. Jah, töötan edasi. Kas siin? Seda ei kommenteeri!» naeratas ta.

Tahtejõuga tiitlini

Kui Flora mõtles viimase vooru eel tiitlile, siis Kristal ei tundnud endise koduklubi poolt mingisugust survet. «Mingit närvikõdi ma enne mängu küll ei tundunud. Teadsin, et see meeskond on võimeline meistriks tulema. Mängijatele mingeid lisamotivaatoreid polnud vaja. Seda tunnet peab ise kogema – tead, et kui sa võidad, siis tuled meistriks.»

Levadia oleks võinud tiitli saatuse otsustada juba varem, kuid kaks vooru enne lõppu saadi üllatuskaotus Infonetilt. Ründaja Ingemar Teeveri sõnul andis see allajäämine aga viimase energiavoo, et hooaja lõpus endast maksimum välja pigistada.

«Pärast Infonetilt saadud kaotust olime natukene kurjaks aetud ning me ei jätnud enam midagi juhuse hooleks. Nagu viimased mängud näitasid, ei tekkinud kummalgi võistkonnal meie vastu varianti,» rääkis Teever. Kahes viimases voorus löödi Jõhvi ja Narva võrku kokku koguni 17 palli. «Veidi üllatav muidugi oli, et nii palju väravaid suutsime lüüa,» tunnistas ta.

«Oleme terve hooaja tiitli poole teel olnud. Pidevalt pidi aga erinevaid takistusi ületama ning hooaeg ei alanud samuti kõige kergemini. Viimase vooru kolm suurt mängu suutsime siiski võita ja pärast seda tundsime, et tiitel on reaalselt käega katsutav,» arutles kogenud ründaja.

Ka peatreener meenutas, et hooaeg ilma probleemideta ei kulgenud ning ette tuli erinevat sorti ootamatusi. «Komplekteerisime meeskonna terveks hooajaks, kuid väga palju oli selliseid hetki, kus pidime koosseisu ümber mängima. Mitte traumade tõttu, vaid muudel põhjustel,» vihjas Kristal juuni alguse vahejuhtumile, kus kihlveopettuse kahtlusega lõpetati leping Aleksei Jahhimovitši ja Aleksandr Kulinitšiga. Lisaks lahkusid meeskonnast ründajad Arsenij Buinickij ja Vladislav Ivanov. Artur Rättel sai hooaja alguses raske vigastuse.

«Loomulikult oli raske hetk ka siis, kui eurosarjas saime 0:7 kaotuse – ei olnud kõige lihtsam meeskonda uuesti motiveerida. Ükskõik, mis meil meeskonnas juhtus, tahtsid mängijad ikkagi võita. Minul ei olnud terve hooaja jooksul sellele meeskonnale mitte ühtegi pretensiooni. See meeskond võitles ning väärib seda tiitlit täielikult. Tegime oma tööd perfektselt,» teatas rahulolev Kristal.

Eesti meistriliiga 2014

Lõplikud punktid

• Levadia 84

• Sillamäe 79

• Flora 79

• Kalju 78

• Infonet 66

• Paide 35

• Tammeka 28

• Narva 28

• Jõhvi 18

• Tallinna Kalev 12

Viimane voor

• Narva Trans – Tallinna Levadia 1:8

• Sillamäe Kalev – FC Flora 3:2

• Tartu Tammeka – Nõmme Kalju 0:1

• Paide Linnameeskond – Jõhvi Lokomotiv 1:0

• Tallinna Kalev – Tallinna Infonet 0:4

Parimad väravalööjad

35 Jevgeni Kabajev (Sillamäe Kalev)

32 Igor Subbotin (Tallinna Levadia)

30 Kouadio (Tallinna Infonet)

22 Albert Prosa (Tallinna Flora)

21 Hidetoshi Wakui (Nõmme Kalju)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles