Kirsipuu: ütlesin Vinokurovile, et Kangert on ripakil ja vaja ära rabada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert on kahekordne Eesti meister temposõidus.
Tanel Kangert on kahekordne Eesti meister temposõidus. Foto: Priit Simson

Eesti jalgrattalegendil Jaan Kirsipuul on põhjust Tanel Kangerti käest kuhjaga meelehead nõuda, sest eelkõige tänu tema eestkostele pääses 23-aastane eestlane Astanasse. Maailma tugevaimasse ja rikkaimasse meeskonda.



Eile ennelõunal avalikuks tulnud uudis lõi pahviks ilmselt iga Eesti spordiajakirjaniku. Ei juhtu just iga päev, et Prantsusmaa amatöörmeeskonna rattur – Kangert sõitis Saint-Etienne’is – maailma edetabelit juhtivasse tiimi siirdub.

Uudise erakordsust näitab kas või see, et nii tugevas võistkonnas pole ükski eestlane pedaalinud. Ka ühelgi praegusel Eesti pallimängijal pole au nii kõrges seltskonnas viibida.

Kangert jõudis Kasahstani spordi lipulaevaga aastase lepinguni harukordselt ladusalt. Läbirääkimisi ei toimunudki. Õigem oleks öelda, et suuga tegi Kangerti eest suure töö ära Kirsipuu. Kangerti roll piirdus CV saatmise ja lepingule allkirja andmisega.

«Helistasin Vinokurovile (Kasahstani tuntuim rattur ja üks Astana meeskonna juhte – toim) ning ütlesin, et Kangert on ripakil ja vaja ära rabada. Vinokurov teab, et tšainikuid (algajaid – toim) ma soovitama ei hakka,» meenutas Kirsipuu vestlust oma kunagise tiimikaaslasega Casino päevilt. «Ütlesin, et Kangert on sama masti mees kui Rein Taaramäe, ja pärast seda tuli Astana jah-vastus kähku.»

Aastatel 2008–2009 Pro Touri meeskonnas Ag2r sõitnud – teist hooaega on vigastuste tõttu õigem nimetada virelemiseks – Kangert tegi tänavu põlvekõhrede ülekoormuse tõttu vaheaasta. Ihuliikmed on koormusele kenasti vastu pidanud ja suve keskel hakkas Vändrast pärit sportlane mõtlema profileeri naasmisele.

«Hakkan taipama, et minu koht pole seal, kus praegu olen,» ütles ta Karksi-Nuias peetud Eesti meistrivõistlustel, kus ta temposõidus kulla ja grupisõidus hõbeda sai.

Poisikesena muusikakoolis klarnetit õppinud ning maadluse, karate, korvpalli, jalgpalli, kergejõustiku ja skautlusega tegelenud Kangertist oli huvitatud ka Taaramäele ja Kalle Kriidile palka maksev Cofidis.

«Tahtsin pääseda rahvusvahelisse meeskonda, et näha, kuidas seal asjad käivad,» põhjendas Kangert. «Olin nõus Astana pakutud palgaga. Mul oli võimalus mujal rohkem teenida, kuid see pole praegu minu puhul põhiline.»

Tagasihoidliku loomuga Kangerti sõnul ei too iga päev rahvusvahelise meedia huviorbiidis olevasse Astanasse siirdumine tema elus kaasa suuri muutusi.

Küll kavatseb ta hooaja lõppedes paremate treeningtingimuste huvides soojemasse piirkonda kolida. Ilmselt saab uus elupaik olema Lõuna-Prantsusmaal või Hispaanias. «Minust superstaari ei saa. Elan maamehe elu edasi ja käin ikka Vändras poes,» lisas ta.

On selge, et amatööride seas tänavu neli võitu pälvinud ja Tartu GP-l triumfeerinud Kangert peab nii kuulsas seltskonnas vähemalt alguses rahulduma abimehe rolliga.

«Kui Kangerti põlved kannavad ja muid probleeme ei teki, võib meeskond mõne aja pärast ka temale panustada,» arvas septembris peetavaks Hiina tuuriks valmistuv Kirsipuu. «Kangert näitas Ag2r-is juba esimesel aastal, et tema koht on Pro Touris.»

Kahel viimasel aastal Alberto Contadori tuules purjetanud ja Tour de France’i üldvõidu saavutanud Astana otsib Saxo Banki siirdunud hispaanlase asemele uut liidrit.

Velotuuride üldvõitude püüdmisele keskenduva Astana esimeseks eelistuseks on Rabobanki hingekirja kuuluv venelane Deniss Mentšov, kuid kahekordset Vuelta kuningat ja korra Giro d’Italial esikoha pälvinud meest jahib ka kodumaa uhkus Katjuša.

Tänavu 18 võitu saavutanud Astana vaimne liider Vinokurov on öelnud, et on pidanud läbirääkimisi ka Saxo Bankist lahkuvate vendade Andy ja Fränk Schleckiga, keda seostatakse Luksemburgis loodava meeskonnaga.

TANEL KANGERT

•    Sündinud 11. märtsil 1987. aastal Vändras

•    Hüüdnimi: Kanks

•    Mõõdud: 178 cm, 64 kg

•    Haridustee: 2006–2003 Audentese spordikooli Otepää filiaal, 2003–1994 Vändra gümnaasium

•    Meeskonnad: 2011 Astana (Kasahstan), 2010 Saint-Etienne (Prantsusmaa), 2009–2008 Ag2r (Prantsusmaa), 2007 Saint-Amandoise (Prantsusmaa), 2006 UC Artix (Prantsusmaa)

•    Treenerid: Erich Perner, Toomas Puusepp, Arturas Kasputis

•    Saavutused: kahekordne Eesti meister temposõidus (2010, 2008), 2010 – Tartu GP võit, 4 esikohta amatööride võistlustel

Kriidil suusõnaline kokkulepe Cofidisega olemas

Kui Rein Taaramäe pikendas Cofidisega lepingut 2012. aasta lõpuni, siis meeskonnakaaslase Kalle Kriidi kontraht kehtib vaid tänavuse hooaja. Töötuks jäämise ohtu Kriidil pole ja suure tõenäosusega allkirjastab ta septembris Prantsuse meeskonnaga uue lepingu.

«Rääkisin eelmisel nädalal telefonitsi meeskonna juhi Eric Boyeriga ja jõudsime suusõnalisele kokkuleppele,» ütles Kriit. «Mulle anti juba pärast Itaalia velotuuri mõista, et võin järgmisel hooajal Cofidises sõita.»

Kriidi sõnul jätkuvad läbirääkimised lepingu pikkuse ja palga üle. «Bossid ei julge mind Vueltale saata, sest kardavad, et kaks suurtuuri ühel hooajal on mulle eelmise aasta väikest kilometraaži arvestades liig.

Ise oleksin valmis seal pingutama ja ennast tõestama. Sellegipoolest lubati mulle hooaja lõpuks korralik programm koostada ja heade tulemuste korral on võimalik lepingutingimuste üle kaubelda,» rääkis Kriit.

Laupäevani osaleb Jõgevalt pärit ja novembris 27-aastaseks saav sportlane Tour de l’Ainil (eile sai ta grupifinišis 21. koha), kuu lõpus on kavas Prantsuse karikaetapp ning septembris siirdub ta kahele Pro Touri ühepäevasõidule Kanadasse. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles