Petturist maratonivõitja püstitas algselt ebarealistliku rekordi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maraton. Pilt on illustreeriv.
Maraton. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Ameeriklanna Tabatha Hamilton sai Georgias peetud Chickamauga maratoni võitu nautida vaid päeva, sest korraldajad avastasid, et ta lõpetas esimesena pettuse teel.

31-aastane Hamilton lõpetas maratoni ajaga 2.54,21, ent vaheaegade selgumisel said korraldajad aru, et naine on petis. Nimelt läbis ta esimese poole distantsist ajaga 2.06,51 - seega oleks ta raja teises pooles pidanud jooksma ühe miili keskmiselt ajaga 3.37. Marokolasele Hicham El Guerroujile kuuluv meeste miilijooksu maailmarekord on sellest vaid kuus sekundit kiirem, Svetlana Masterkova nimel olev naiste rekord aga üle poole minuti aeglasem.

Pettusele viitasid ka Hamiltoni varasemad tulemused - tema poolmaratoni isiklik rekord oli seni 2.19,47 ja 15 kilomeetri distantsi tipptulemus 1.42,18. Kolme aasta eest lõpetas ta Chickamauga maratoni ajaga 4.48,47.

Hamilton diskvalifitseerimise järel kuulutati võitjaks 41-aastane Lilian Gilmer, kes sõnas Newswire'ile, et pidas end juba lõpujoone ületamisel võitjaks ning üllatus väga, nähes, et keegi on juba enne teda finišisse jõudnud. Lõplikult kinnitasid tema kahtlusi Hamiltoni võidujärgsed kommentaarid, mis ei vastanud tavapärasele tippjooksja jutule.

«Jooksin distantsi esimeses pooles väga aeglaselt, aga teises pooles panin kõik välja. Jalad on tinarasked ja värisevad, aga mu eesmärk oli lihtsalt lõpetada ja lootsin saavutada isikliku rekordi,» lausus Hamilton jooksu järel. Väidetava võitja sõnul oli abikaasa talle jooksu ajal öelnud, et ta läbis distantsi esimese poole ajaga 1.36,51.

Gilmer märkas aga, et sellisel juhul oleks Hamilton pidanud olema temast poolel maal vaid viie sekundi kaugusele. «Rajal oli rahvast üsna hõredalt ja kindlasti oleksin ma teist naisjooksjat märganud, eriti kui ta oleks hakanud läbima miili keskmiselt kuue minutiga, mitte seitsme ja poolega nagu seni,» lausus Gilmer, kes sai küll tagantjärgi esikoha, kuid jäi poodiumil võitjana triumfeerimise rõõmust ilma. «Lõppkokkuvõttes on mul lihtsalt kahju, et keegi on valmis pettuse nimel nii kaugele minema,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles