San Marino – FIFA tabeli viimane meeskond

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi koondislane Silvan Widmer (keskel) võitlemas San Marino mängijatega.
Šveitsi koondislane Silvan Widmer (keskel) võitlemas San Marino mängijatega. Foto: SCANPIX

Eesti jalgpallikoondis on oma homse vastase San Marinoga seni kohtunud vaid ühe korra, kui 2002. aastal peeti Serravalles riigi esindusareenil Stadio Olimpicol maavõistlusmäng (samal staadionil mängitakse ka sel korral), mille Eesti võitis tänu Indrek Zelinski tabamusele 1:0.

Euroopa jalgpallis on aina enam räägitud, et kedagi ei saa enam kergelt võtta ja kõik meeskonnad on üllatusvõimelised. Siiski kipub eestaste homne vastane San Marino olema viimane peksupoiss (Andorra tulemused pole küll väga palju paremad, kuid nende robustne mängustiil on paljudele siiski probleeme tekitanud. Gibraltar aga alles liitus rahvusvahelise jalgpallieluga ja nende positsiooni on veel vara hinnata), kelle vastu on punktid ikka garanteeritud.

Kui San Marino Jalgpalli Liit loodi juba 1931. aastal, siis esimene ametlik mäng peeti alles 1990. aasta 14. novembril, kui 1992. aasta EM-valiksarjas kaotati 0:4 Šveitsile. Esimese punkti valikmängudes said nad kirja 1993. aasta 10. märtsil, kui Türgiga tehti 0:0 viik. Järgmist punkti tuli oodata kaheksa aastat, kui Riias viigistati 1:1 Lätiga. Seejärel pani lätlaste toonane juhendaja Gary Johnson ameti maha. Rohkem punkte polegi San Marino suutnud valiksarjades koguda. Siiski nii mõnelegi koondisele on just kodus osutatud tugevat vastupanu.

Valiksarjas jõudis San Marino viimati väravani mullu, kui 2014. aasta MM-valikmängus kaotati 10. septembril kodus 1:5 Poolale. Enne seda aga saadi viimane värav valikmängus kirja 2008. aasta septembris Slovakkia vastu, kui oma praegu viimase värava rahvusesinduse eest lõi San Marino läbi aegade suurim väravakütt Andy Selva.

Palju rohkem rõõmu pole neile pakkunud ka sõprusmatšid. San Marino jalgpallikoondise ainus võit pärineb 2004. aastast, kui Stadio Olimpicol alistati külla sõitnud Liechtensteini koondis 1:0. Aasta varem tehti võõrsil maavõistlusmängus sama tiimiga 2:2 viik. Siinkohal saab positiivne loetelu taas otsa ja edasi tulevad vaid kaotused.

Kehvad tulemused avaldavad mõju ka loomulikult FIFA edetabelile ja seal jagab San Marino 0 punktiga viimast ehk 208. kohta koos Bhutaniga. Euroopa koondistest on tabelis eelviimane Andorra 9 silmaga, kes üldises pingereas on 202. Siinkohal võrdluseks, et Eesti on 369 punktiga 88.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles