Masendav: Eesti mängis maailma kehvima jalgpalliriigi San Marinoga 0:0 viiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis.
Eesti jalgpallikoondis. Foto: Erakogu

Eesti jalgpallikoondis tõmbas tänavuseks sünge joone alla EM-valikmängudele, kui Serravalles viigistati 0:0 alagrupi autsaideri San Marinoga.

Eestlaste algkoosseisus suuri üllatusi ei olnud ning võrreldes nädala sees Norraga peetud sõpruskohtumisega oli vigastada saanud vasakkaitsja Ken Kallaste asemel algrivistuses Dmitri Kruglov, kes teda ka kolmapäeval asendas. Väravas oli eestlastel aga taas Mihkel Aksalu, kes tegi norralaste vastu korraliku partii.

Asetuse mõttes tuldi väljakule skeemiga 4-4-2, kus ründajateks olid Sergei Zenjov ja Henrik Ojamaa. Võrreldes Norraga peetud kohtumisega oli keskväljal tehtud väike muudatus, kui omavahel olid ääred ära vahetanud Konstantin Vassiljev ja Ilja Antonov. Seekord oli Antonov vasakul ja Vassiljev paremal äärel.

Kohtumise esimesed minutit olid Eesti jaoks kohe hirmutavad, kui kohe esimesel minutil sai kollase kaardi Aleksander Dmitrijev. Sellele järgnes ka kerge vastase surve, kus võõrustajad said nii nurgalöögi kui ka proovida pealelööki.

Kohtumise alguses ei saanudki Eesti end eriti käima ning üritavamaks pooleks olid võõrustajad nig nii pidime nii mõnelgi juhul kaitses mängides lihtsalt pika palli ette lööma. Esimesena tõi eestlaste rünnakutesse elu Sergei Zenjov, kes võttis vastaste keskkaitsjale Davide Simoncinile 11. minutil välja kollase kaardi.

28. minutil tekkis Eestil rünnakul päris hea võimalus, kui Zenjov sai hea söödu järel väravavahiga silmitsi, kuid ei suutnud siiski vastaste puurilukku üle mängida ja Aldo Simoncini tõrjus. Tegemist oli kohtumise jooksul eestlaste esimese löögiga vastaste väravaraamidesse. Sellele järgnesid aga vastaste teravad rünnakud ja lisaks teenis San Marino taas nurgalööke, kus eestlastele probleeme tekitati. Eestlaste poolt tuli avapoolaja lõpus veel üks ohlik kauglöök, kuid esimene poolaeg lõppes siiski 0:0 seisuga ning San Marino jahtis jätkuvalt oma ajaloo kolmandat punkti valikmängudes.

Esimesel poolajal jäigi Eesti koondise mäng tuimaks ning elu oli liikumises vähe. Selgelt oli näha, et väljakul ei olnud meest, kes oleks suutnud kaaslased üles ärgitada. Nii tehti ka poolajal vahetus, kus Dmitrijevi asemele tuli Joel Lindpere.

Teise poolaja alguses oli näha, et eestlastel oli veidike rohkem soovi midagi korda saata, kuid tõsise surve alla ei õnnestunud eestlastel San Marinot ikkagi panna. Peatreener Magnus Pehrsson hakkas seejärel otsima veel uusi lahendusi vastaste kaitse murdmiseks ja nii tuli 62. minutil Ojamaa asemele väljakule Henri Anier.

Mängu edenedes vajusid San Marino mängijad kaitses aina sügavamale ning eestlaste puhul võis ebaõnnestumiste puhul näha juba ka frustratsiooni. Eriti võis seda mõnel juhul silmata Vassiljevi puhul.

74. minutil läks Pehrsson juba suurema riski peale, kui ta võttis väljakult ära keskkaitsja Artjom Artjunini ja saatis platsile ründaja Ingemar Teeveri. Eestlastel tekkiski aina enam võimalusi, kuid palli ei saanud väravasse ei Zenjov ega ka Igor Morozov. Niimoodi kulgeski mäng lõpuni ja lõpuvile kõlades oli seis 0:0 tõsiasi. San Marino koondise ajaloos oli tegemist kolmanda korraga, kui suudeti valiksarjas kaotust vältida. Seni olid positiivsete tulemustena San Marino jaoks kirjas 1993. aastast 0:0 viik Türgiga ning 2001. aastast 1:1 viik Lätiga.

Mäng on alanud!

1. min - Aleksandr Dmitrijev sõidab vastasele karmilt sisse ja saab kollase kaardi. Kordust vaadates vedas, et ei tulnud kohe punane.

10. min - Eesti pole esimese kümne minutiga suutnud vastastele mingit survet peale panna ning seni on pigem San Marino olnud palli valdavam ja ründavam pool. Simoncini võtab Zenjovi keskväljal maha ja saab kollase kaardi

11. min - Antonov mängib Zenjovile hea läbisöödu, kuid korralikku lööki ei tule

17. min - nüüd on Eesti suutnud hakata pikemalt palli valdama ning Antonov saab teravalt löögile, kaitsja rikošetist läheb pall nurgalöögiks. Eesti nurgalöögid on seni olnud teravad, kuid väravavaht on nendega siiani hakkama saanud.

28. min - Eesti parim võimalus, kui Zenjov pääseb väravavahiga silmitsi, aga hea tõrje päästab San Marino. Tegu on ühtlasi Eesti esimese löögiga väravaraamidesse.

32. min - San Marino teenib järjest mitu ohtlikku nurgalööki, korra tõrjub Aksalu suurepärase sissekeriva palli otse väravajoonelt ning seejärel lüüakse peaga napilt mööda

37. min - Teniste proovib ise karistusala nurgast, kuid kõrgelt üle ja mööda

39. min - Vassiljevil on kasutada karistuslöök, aga pall lendab müüri

43. min - Antonov saab meeste vahelt madalalt ja teravalt löögile, kuid Simoncini püüab

45. min - Eestil on paari minuti jooksul kaks võimalust mitu meest väravavahiga silmitsi mängida, aga söödud on ebaõnnestunud, Korra pääseb teravalt löögile ka Ojamaa, aga pall läheb üle jala ja lendab väravast kaugelt mööda.

AVAPOOLAEG LÄBI!

Eesti teeb poolajal vahetuse, Aleksandr Dmitrijevi asemel tuleb mängu Joel Lindpere

TEINE POOLAEG ON ALANUD

50. min - Zenjov pääseb taas väravavahiga silmitsi, kuid löök läheb jälle mööda

55. min - nurgalöögi järel saab peaga löögile Artjunin, aga löök jääb pehmeks ja Simoncini püüab rahulikult

57. min - Palazzi tõmbab Teniste maha ja saab kollase kaardi

62. min - Eesti teine vahetus, Ojamaa välja ja Anier sisse

68. min - Morozov lükkab vasturünnakul vastase pikali, kohtunik peab seda kollase kaardi vääriliseks. Järgnevast karistuslöögist saab löögile Selva, Aksalu püüab

71. min - Eesti rünnakud on muutunud tihedamaks, kuid Zenjovile vilistatakse karistusalas viga

74. min - Vassiljev saab üle puusa lüüa, kaitsjad jäävad ette. Eesti teeb viimase vahetuse, kui Antonovi asemele tuleb Teever - Pehrsson läheb riskile. Ilmselt nihkub Mets vajadusel keskkaitsesse

76. min - Zenjov pääseb taas väravavahiga üks-ühele, kuid Simoncini püüab

Kümme minutit minna ja praegu ei paista Eesti väravat kuskilt, pigem kaotatakse ise palle

83. min - Morozov suunab palli tagumise nurga suunas, aga Simoncini teeb suurepärase tõrje. Vasturünnakul pääsevad sanmarinolased ootamatult kolmekesi kahe kaitsja vastu, aga ei suuda olukorda õnneks lahendada

85. min - Eesti tuleb ilusti kiirelt rünnakule, aga Zenjov lõpetab olukorra tsenderdusega otse väravavahile

90. min - Vassiljev lööb veel korra kaugelt, tuleb nurgalöök

Teever teeb aga vea

Kohtunik lisab mängule kolm minutit

Karol Mets saab veel kollase kaardi

Mäng läbi...

Enne mängu:

Eesti koondis alustas valikturniiri magusa 1:0 koduvõiduga Sloveenia üle, kuid seejärel kaotati võõrsil 0:1 Leedule ja kodus 0:1 ka Inglismaale. Viimases maavõistlusmängus paar päeva tagasi saadud 1:0 võit Norra üle lubab siiski loota, et FIFA tabeli põhjal ametlikult maailma kõige kehvema jalgpalliriigi vastu häbisse ei jääda ning võetakse kohustuslikud kolm võidupunkti.

San Marino on FIFA edetabelis viimasel 208. kohal. Läbi aegade on ametlikes mängudes saadud vaid üks võit ja kolm viiki - 2004. aastal alistati maavõistlusmängus 1:0 Liechtenstein, 1993. aastal mängiti MM-valikmängus 0:0 viiki Türgiga ja 2001. aastal viigistati Riias 1:1 Lätiga. Kolmas viik pärineb 2003. aastal peetud maavõistlusest Liechtensteiniga, mis lõppes seisuga 2:2. Käesolevas valiktsüklis on San Marinol kirjas kolm kaotust, kui Leedule jäädi alla 0:2, Inglismaale 0:5 ja Šveitsile 0:4.

Eesti ja San Marino on seni pallimurul kohtunud vaid ühe korra, kui 2002. aastal teenisid eestlased Serrevalles Stadio Olimpicol 1:0 võidu (samal staadionil mängitakse ka sel korral). Kohtumise ainsa värava lõi toona Indrek Zelinski. Eesti jalgpalli seisukohalt oli tegemist olulise tabamusega, kuna koos selle väravaga oli Zelinski löönud rahvusesinduse eest 22 väravat ja tol hetkel tõusis ta Eesti läbi aegade suurimaks väravakütiks.

Enne Zelinskit hoidis vastavat rekordit enda käes aastatel 1921-1935 koondist esindanud Eduard Ellman-Eelma, kes lõi koondise eest 60 kohtumisega 21 väravat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles