Superdoping: tavaline soolalahus parandab tulemusi

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping.
Doping. Foto: SCANPIX

Glasgow’ ülikooli teadlased avastasid, et tavaline füsioloogiline ehk soolalahus parandab jooksjate ja ka teiste kestvusalade sportlaste tulemusi. Tõsi, seda vaid juhul, kui sportlased arvavad, et neile süstiti keelatud ainet EPOt.

Teadlased otsustasid välja uurida, kas niinimetatud platseeboefekt toimib ka spordis. Toimib! 15 katsealusele, rahvuslikul tasemel jooksjale, manustati nädala jooksul soolalahust, kuid neile öeldi, et said keelatud aine OxyRBX (recombi-EPO) süste. Jooksjad, kes arvasid, et nüüd on nende organismis hapnikku transportivaid punaliblesid rohkem, parandasid tulemust 10 km distantsil keskmiselt 1,2%.

Professor Jason Gill tõdes, et tulemus paranes vähem kui EPO tarvitamisel, kuid siiski märgatavalt: «Platseebo mõjutab ilmselt sportlaste vaimu, lisades motivatsiooni ning ootusi parema tulemuse saavutamisel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles