WADA sai Veerpalu ja Lallukka juhtumitega seoses olulise kohtuvõidu

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Toomas Huik

Maailma Antidopinguagentuur (WADA) teatas eelmisel nädalal oma kodulehel, et nad võitsid Spordiarbitraaži (CAS) kohtuistungi, mis puudutas kasvuhormooni kasutanud Soome murdmaasuusatajat Juha Lallukkat.

2011. aasta sügisel teatas WADA, et Lallukka dopinguproovist leiti tehislikku kasvuhormooni. Kuna samal ajal oli käimas samuti positiivse karvuhormooniproovi andnud Andrus Veerpalu saatuse määramine, anti Lallukkale ajutine võistluskeeld. Kui CAS hiljem Veerpalu kohta otsuse langetas ja piirnormide kehva määramist nentis, anti Lallukka juhtum Soome antidopingu nõukogu otsustada ning nemad vabastasid Lallukka võistluskeelust möödunud aasta juunis.

Sellise otsuse peale kaebas WADA aga Soome antidopingu nõukogu Spordiarbitraažkohtusse ning CAS leidis oma viimase otsuse järgi, et Lallukka rikkus antidopingureegleid ning teenis õigustatult kaheaastase võistluskeelu. WADA koduleht lisab, et seega on lõplikult kõrvaldatud kõik kahtlused, mis tekkisid Veerpalu juhtumi kasvuhormooni kasutamise metoodika õigsuses ja usaldusväärsuses.

«WADA-l on hea meel teatada, et CASi otsuse järgi on «veenval määral» saanud vastuse kõik probleemid, mis kerkisid seoses Veerpalu juhtumiga ning WADA on suutnud täiel määral tõestada, et Lallukka peab saama karistuse,» vahendas WADA peadirektori David Howmani sõnu WADA koduleht. «WADA on õnnelik, et kasvuhormooni testimise probleemid on lahendatud ning kutsub endiselt üles kõiki antidopingu organisatsioone tegema oma regulaarse dopinguvastase programmi raames teste,» seisis samuti WADA lehel.

Lallukka juhtumi puhul tuleb nüüd veel leida lahendus sellele, kuidas käituda asjaoluga, et vahepeal võistluskeelust vabanenud soomlane kevadel võistlustel osales.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles