Saksamaa telekanal: Venemaa valitsus toetab süstemaatilist dopingutarvitamist

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Sotši olümpial.
Venemaa lipp Sotši olümpial. Foto: SCANPIX

Norra ajaleht VG vahendas Saksamaa telekanali WRD väiteid, mille järgi avalikustavad nad täna õhtul linastuvas dokumentaalfilmis Venemaa spordi tõelise pale, mille järgi toetab Vene valitsus süstemaatilist dopingutarvitamist.

Saksa telekanal WRD on varemgi toonud avalikkuse ette Venemaa sportlaste keelatud võtteid: alles tänavu veebruaris paljastati, et Sotšis kasutasid venelased sissehingatavat gaasi nimega ksenoon, mis mõjub sportlastele nagu erütropoetiin (EPO). Nüüdseks on WRD ajakirjanik Hajo Seppelt tulnud lagedale uute paljastustega, mille järgi kontrollib Venemaa sportlaste käekäiku valitsus, kes ei löö risti ette ka keelatud ainete kasutamisele.

Norra väljaanne VG vahendas WRD täna õhtul linastuva dokumentaalfilmi tutvustust, mis kõlab nii: «2014. aasta oli Venemaa sportlastele Sotšis toimunud olümpiamängude tõttu hea aasta ja Vene sportlased domineerisid ka teistel spordivõistlustel. Mis peitub aga triumfide taga? Kui kevadel avalikustas rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud WRD Venemaa kaheldavad võistlusmeetodid, siis see dokumentaalfilm pakub ainulaadset sisevaadet tavapäraselt suletud spordisüsteemi. Autor Hajo Seppelt paljastab saladusi ja jahmatavaid fakte, mis seletavad paljude Vene sportlaste saavutusi.»

Seppelt selgitas VG-le antud intervjuus, et pärast ksenoongaasi kasutamise avalikustamist sai ta palju tagasisidet inimestelt, kes avaldasid oma kahtluseid selle kohta, et Vene spordisüsteemis võib peidus olla palju rohkemat kui tänaseni teatakse. Nii asus Seppelt asja uurima ja teatas VG-le: «Peame oletama, et Venemaal on valitsuse poolt sponsoreeritud dopingusüsteem, mille niite tõmbavad mitmed kõrged ametnikud. Venemaa valitsus proovib oma spordi pahupoolt hoida vaka all, aga see on kui püssirohukast, mis vaid ootab õhkulendamist.»

Seppelt lisas, et mitmed dokumentaalfilmis kasutatud allikad rääkisid nii valgustkartvaid asju, et nad tunnevad oma elu pärast hirmu. Venemaa ametivõimud pole Seppelti väiteid seni kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles