Jahmatav paljastus: Venemaa antidopinguagentuur on positiivseid proove varjanud

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpiamängude dopingukontroll.
Sotši olümpiamängude dopingukontroll. Foto: SCANPIX

Eile õhtul linastus Saksamaa televisioonis palju kõmu tekitanud dokumentaalfilm, mis paljastab, kuidas Venemaa rikub antidopingureegleid. The Guardian kirjeldas kõnealust filmi ja tõi välja jahmatavad väited, et koguni 99 protsenti Venemaa olümpiakoondisest kasutab keelatud aineid ning selle varjamisega on seotud mitmed Venemaa antidopingu agentuuri ametnikud ja Moskvas asuva dopingulabori töötajad.

Tänavuse aasta alguses Venemaal, Sotšis toimunud olümpiamängudel näitasid kohalikud sportlased häid tulemusi ja saavutasid medalitabelis esikoha. Sealjuures ei andnud ükski Vene sportlastest positiivset dopinguproovi, ent Saksamaa televisioon paljastas mängude järel, et Venemaa koondislastele anti ksenooni nimelist gaasi. Paljastusega lagedale tulnud ajakirjanik Hajo Seppelt sai aga Venemaa dopingupoliitikat edasi uurides teada veelgi suurema saladuse, kui tema jutule tulid endine Venemaa antidopingu ametnik Vitali Stepanov ning tema abikaasa Julia Stepanova, kes oli endine 800 meetri jooksja.

Eile linastunud dokumentaalfilmis tunnistab Stepanova, et tema treenerid julgustasid teda pidevalt hoidma külmkapis puhast uriiniproovi juhuks, kui treeningute ajal temalt dopingukontrolliks proove tahetakse võtta. Väidetavalt viidi asi koguni nii kaugele, et Venemaa kergejõustikuvõistlustel kästi tal saata oma uriiniproovi number dopingukütile, misjärel saaks ta ise «rahus magada». Stepanova, kellele enda sõnul anti keelatud ainete nimekirjas olevat anaboolset steroidi, selgitas, miks taolist proovidega petmist vaja läks: «Treenerid valivad välja ühe tüdruku, söödavad talle keelatud pille ja siis saadavad võistlema. Kui ta ärgmisel päeval võistluskeelu saab, siis teatavad treenerid lihtsalt, et nad otsivad uue inimese.»

Stepanova abikaasa, kes töötas Venema antidopingu agentuuris, kirjeldas omakorda, kuidas positiivseid dopinguproove maha salati. «Kui see oli tundmatu sportlane, siis jäi test positiivseks,» rääkis Stepanov, kuidas ta sai ministeeriumist kontrollivad  telefonikõnesid. «Kui see oli aga keegi kuulus või noor ja tulevikulootus, siis oli tegemist veaga ning sellest ei raporteeritud. Venemaal sa pead dopingut tarvitama, nii see lihtsalt on. Treenerid ja funktsionäärid ütlevad sulle väga selgelt, et sa jõuad oma talendiga ainult teatud maale. Medalite võitmiseks vajad sa abi ning selleks abiks on doping,» lisas Stepanov.

Keelatud ainete kasutamist kinnitas ka Londoni olümpial 800 meetri jooksus Venemaad esindanud Maria Savinova. «Kuidas muidu peaksime me seda tegema?» räägib Savinova medalite võitmisest videoklipis, mis on filmitud käesoleva aasta sügisel. «Selline on meie süsteem ja Venemaal toimib see ainult tänu ravimitele. Õnneks töötab mu treener(Aleksei) Melnikoviga [Venemaa kergejõustikukoondise üks peatreenereid] ja ta aitab proove kinni mätsida. Nad lubavad tal dopingukontrollide jaoks kuupäevi vahetada,» rääkis Savinova, kes lisas, et talle antud anaboolne steroid kaob kehast üsna kiiresti – vähem kui 20 päevaga.

Jahmatava väitega tuleb dokumentaalfilmis lagedale ka endine kettaheitja Jevgenia Petšerina, kelle sõnul tarvitavad Venemaa olümpiakoondises dopingut peaaegu kõik. «Suurem osa neist, enamus, 99 protsenti. Ja sa võid saada ükskõik, mis aineid,» selgitab Petšerina olukorda.

Venemaa antidopingu juht Nikita Kamajev on ränki süüdistusi eitanud ning väitis dokumentaalfilmis, et tema juhitud organisatsioon pole kunagi reegleid rikkunud ega proove varjanud. Lisaks on kõnealuses filmis toodud mitmete allikate väiteid selle kohta, et Moskva dopingulabor mätsis positiivseid proove kinni, ent selle organisatsiooni juht Grigori Rodtšenkov väitis filmitegijatele, et väited nii ulatusliku skandaali kohta on väärad.

Rahvusvaheline Antidopinguliit (WADA) teatas filmis, et ilmnenud väited on šokeerivad ja nad asuvad asja uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles