Rahvusvaheline Kergejõustikuliit ja WADA asuvad ulatuslikku Venemaa dopinguskandaali uurima

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni olümpiavõitja Maria Savinova räägib dokumentaalfilmis, kuidas talle keelatud aineid anti. Kui need väited osutuvad tõeks, võivad WADA ja IAAF olümpiavõitja suhtes kasutusele võtta ranged meetmed.
Londoni olümpiavõitja Maria Savinova räägib dokumentaalfilmis, kuidas talle keelatud aineid anti. Kui need väited osutuvad tõeks, võivad WADA ja IAAF olümpiavõitja suhtes kasutusele võtta ranged meetmed. Foto: SCANPIX

Saksamaa telekanalis ARD linastus eile õhtul dokumentaalfilm, milles mitmed tippsportlased ja muud Venemaa spordiga tihedalt seotud inimesed väidavad, et suur osa Vene sportlasi kasutab dopingut ning selle tarvitamist on agaralt varjatud. Pärast filmi linastumist kinnitasid nii Maailma Antidopinguagentuur (WADA) kui ka Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF), et nad asuvad väiteid dopingutarvitamise kohta tõsiselt uurima.

ARD dokumentaalfilmis astuvad teiste hulgas üles näiteks Londoni olümpiamängude 800 meetri kuldmedalivõitja Maria Savinova, endine 800 meetri jooksja Julia Stepanova ja endine kettaheitja Jevgenia Petšerina, kes kõik kinnitavad, et dopingutarvitamine on Venemaal väga levinud ja seda aitavad kinni mätsida nii treenerid kui antidopingu agentuuri töötajad.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) teatas oma avalduses, et sellised väited on äärmiselt tõsised ning neid asub uurima vastav komisjon. «Nagu ARD programm näitas, on IAAFi eetikakomisjon juba uurimas Venemaa sportlaste dopinguprobleemi. IAAF on veendunud, et eetikakomisjon on selliste väidete uurimiseks õige väljund ning kutsub kõiki kergejõustikupere liikmeid üles selleks, et juhtunu uurimisel just seda väljundit kasutada,» kirjutas IAAF oma avalduses.

Dopingutarvitamise väiteid asub uurima ka Maailma Antidopinguagentuur (WADA), kelle esindaja väitel ollakse filmi sisuga kursis ning nende uurimiseks on kokku pandud komisjon. Enne vastava instantsi otsust ei hakanud WADA väidete tõesuse kohta kommentaare jagama.

Lisaks asub juhtunut iseseisvalt uurima ka Rahvusvaheline Olümpiakomitee, kelle esindaja sõnul võetakse väidete tõesuse leidmise korral kasutusele vastavad meetmed.

ARD palju kõmu tekitanud dokumentaalfilmis toovad sportlased päevavalgele mitmeid erinevaid šokeerivaid paljastusi. Nii tunnistab Savinova, et kasutas anaboolset steroidi ning selle tarvitamist aitas kinni mätsida tema treener, kes tegi koostööd ühe Venemaa kergejõustikukoondise peatreeneriga. Stepanova sõnul anti tallegi anaboolset steroidi ning Petšerina sõnul tarvitab Venemaa olümpiakoondisest dopingut koguni 90 protsenti sportlastest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles