Kaugel toimuv MM kuivatab koondise koosseisu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edukalt tippsporti naasnud Grete Treier võitles Eesti naistele MMi grupisõiduks välja viis kohta, kuid kaugel Austraalias asub ta suure tõenäosusega eestlannadest siiski üksinda starti.
Edukalt tippsporti naasnud Grete Treier võitles Eesti naistele MMi grupisõiduks välja viis kohta, kuid kaugel Austraalias asub ta suure tõenäosusega eestlannadest siiski üksinda starti. Foto: Priit Simson

Eesti ratturite edukad sõidud rahvusvahelisel tasandil on pannud siinse jalgratturite liidu valikute ette, kuna MMiks võideldi välja rohkem kohti, kui oleks sportlasi, keda sinna saata.

Loomulikult ei käi siinkohal jutt meie meesratturitest, kes võitlesid Austraalias toimuvale MMile välja kolm stardipiletit. «Nendele kohtadele on eelkõige neli kandidaati: Rein Taaramäe, Rene Mandri, Kalle Kriit ja Tanel Kangert,» nimetas Eesti Jalgratturite Liidu peasekretär Urmas Karlson mehi, kes võivad grupisõidus starti asuda, ning lisas, et täpne nimekiri peaks selguma 25. augustiks.

«Saame võistluseks üles anda kuus nime, kuid paneme kirja neli ja nendest kolm saavad starti. Kõik neli meest on huvitatud, kuid keegi ei taha minna sinna nalja tegema, vaid ikka hea koha peale sõitma,» lisas Eesti maanteerattakoondise peatreener Toivo Suvi.

Samas selgus 15. augustil lukku läinud Rahvusvahelise Jalgrattaliidu (UCI) edetabeli põhjal, et tänu sel aastal tippsporti naasnud Grete Treieri edukatele sõitudele võiksime Austraaliasse saata koguni viis naisratturit. Lisaks on Eestile eraldatud kolm kohta ka noormeeste U23 grupisõiduks.

«Eelkõige räägime siiski ühest naisest, keda MMile saata. Tegemist on suhteliselt kalli reisiga ning pole mõtet kedagi sinna niisama saata,» selgitas Karlson, et naistest esindab Eestit maailmameistrivõistlustel arvatavasti ainult Treier.

«Maaris Meier võiks ka sinna sõita, kuid ta ei ole viimasel ajal maan­teel võistelnud ning seega oleks tema lähetamine sinna küsitav. Sellised võistlemised võivad lõppeda üldjuhul katkestamisega.»
«Kohe kindlasti läheb Treier MMile naistest üksinda,» täiendas Suvi.

Eraldistardis ainult mehed
Kui kõiki õrnema soo grupisõiduks teenitud kohti sportlastega ära ei täideta, siis ka U23 ühisstardis arvatavasti kolme eestlast stardijoonel ei näe.
«Kui MM toimuks Euroopas, siis ei tekiks mingit küsimust ning täidaksime ära kõik kolm kohta U23 klassis, kuid igal asjal on oma hind. Üks sportlane asub seal kindlasti võistlustulle, kuid küsimus on, kas saadame sinna kaks esindajat. Oluline on see, mis seisus sportlased on,» avaldas Karlson.

Lisaks grupisõidule saavad eestlased kaugel Austraalias oma oskusi proovile panna ka eraldistardiga võistlusel. «Meestel on seal meil kaks kohta. Praegu on Kangert avaldanud soovi võistelda ning ka Ervin Korts-Laur, kuid küsimus on, kas teda on mõtet ainult selle pärast sinna saata. Grupisõidus pole tal seal midagi teha,» selgitas Karlson, et kõik lähetused peavad olema põhjendatud.

Sama palju kohti oleks meil ka naiste ja U23 eraldistardis, kuid ka need stardipositsioonid jäävad tõenäoliselt tühjaks. «Treieril pole mõtet kahel võistlusel osaleda ning tema ettevalmistus on suunatud kindlasti grupisõidule. U23 klassis pole meil praegu sellist tõsist säravat tähte, kes oleks maailma eliidi lähedal,» põhjendas jalgratturite liidu peasekretär.

Varasemast lihtsam rada
Kui praegused Eesti paremad meesratturid on tuntud eelkõige tugevate tõusude võtjatena, siis Austraalias tuleb viimaste aastate üks lihtsama rajaga MM.
«Raskusaste ei ole suur, kuid mingid tõusud on ikka sees. Raske on prognoosida, kuidas rada võiks meie meestele sobida,» rääkis Karlson. «Tegemist on ikkagi proffidega ning maailmameistrivõistlustel osalemine on sportlaste jaoks kindlasti oluline. Seal õnnestumine võib tähendada, et mitme järgmise aasta leping on tagatud.»

Samas peaks neljast kandidaadist eelisseisus olema Taaramäe, kes on olnud Eesti viimase aja edukaim jalgrattur. «Kui ta soovib MMile minna, siis tema punktide arv ja UCI reiting on tähtsad näitajad selle koha saamisel,» rääkis Karlson. «Kindlasti tahab ta maailmameistrivõistlustele sõita heas vormis, kuna nii kaugele ei soovi keegi katkestama minna.»

Jalgratturite maanteesõidu MM peetakse Austraalias 29. septembrist kuni 3. oktoobrini. Meeste 262,7 km pikkune grupisõit on traditsiooniliselt kavas viimase alana, naiste ühisstart sõidetakse 2. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles