Suur dopinguraport nimetab Astana klubi süstemaatilisteks petturiteks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astana ratturid.
Astana ratturid. Foto: SCANPIX

Itaalia spordileht Gazzetta dello Sport paljastas Padova politseiuurimise üksikasjad, milles süüdistatakse kurikuulsa dopinguarsti Michele Ferrari kaudu Astana jalgrattameeskonda süstemaatilises dopingutarvitamises, vahendab portaal Cyclingnews.com.

Ajaleht toob ära 38 profi- ja järelkasvumeeskondade ratturi nimed, kes omavad sidemeid doktor Ferrariga. Neist koguni 17 meest kuulub või on kõnealusel ajal kuulunud Astana ridadesse. Õnneks pole avaldatud nimede seas kumbagi Astanas sõitvat eestlast – ei Tanel Kangertit ega ka Rein Taaramäed.

Kui Kangertit ei õnnestunud Postimehel telefoni teel tabada, siis Taaramäe andis lühikese kommentaari. «Mul pole asjade seisust pädevat ülevaadet, seega ei oska ma esitatud väiteid ka piisava täpsusega kommenteerida. Teen praegu rahulikult trenni ja valmistun eesootavaks hooajaks,» sõnas Taaramäe.

Operatsioon «Legend»

Padova politse uurimisraport on 550 lehekülge paks ning sisaldab protokolle telefonide pealtkuulamisest, kodude läbiotsimisest ja pangaväljavõtetest, mis anti enne möödunud nädalavahetust Itaalia Olümpiakomitee käsutusse. Padova uurijad andsid operatsioonile nimeks «Mito» («Legend») – see oli üks paljudest hüüdnimedest, mida ratturid doktor Ferrari kohta kasutasid. Uurimisperiood puudutab 2010. ja 2011. aastat ning ainuüksi pealtkuulatud telefonivestlusi on seal 230 lehekülje jagu.

Michele Scarponi. FOTO: Scanpix
Michele Scarponi. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Uurimise all olevate ratturitena on juba varem välja toodud näiteks Michele Scarponi, Giovanni Visconti, Filippo Pozzato, Leonardo Bertagnolli, Jevgeni Petrov ja Vladimir Gussev. Gazzetta dello Sporti artikkel mainib aga kahtlusalustena ära ka Marco Marcato, Jose Joaquin Rojase ja Borut Božici. Deniss Menšov olevat maksnud Ferrari teenuste eest igal aastal 50 000 eurot.

Astana ootab UCI otsust

Patustajate seas on valdavalt Astana, Katjuša ja Lampre võistkondade ratturid. Kõige kriitilisem on seis aga Astana jaoks, kes ootab UCI litsentsikomisjoni tänaõhtust otsust selle kohta, kas neile väljastatakse järgmiseks hooajaks Pro Touri litsents. Teisipäeval teatas Gazzetta dello Sport, et nende käsutuses on foto, kus Ferrari vestleb 2013. aasta novembris hotelli ees Astana meeskonna liikmetega. Ferrari eitab kategooriliselt sellise foto olemasolu ning ka ükski ajaleht pole seda avaldanud, sealhulgas Gazzetta dello Sport ise.

Brian Cookson, UCI president. FOTO: Scanpix
Brian Cookson, UCI president. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

UCI president Brian Cookson lausus BBCle, et tahab kindlasti esitatud tõenditega põhjalikumalt tutvuda. «Tegu on meie jaoks uudisega, aga see kõlab väga tõsiselt. Meie arusaamist mööda on toimikud saadetud Itaalia olümpiakomiteele ning hoiame nendega ühendust. Teadsime, et uurimine käib. Praegu pole raportis sisalduvat infot litsentsikomisjoni otsuse tegemisel arvesse võetud, nii et see on midagi uut. Aga peame tõendeid nägema, me ei saa langetada otsuseid ajaleheartiklite põhjal,» sõnas Cookson.

Konspiratsioon nagu luurefilmis

Endine Astana rattur Roman Kreuziger on praegu uurimise all, kuna tema verepassist leiti anomaaliaid. Pidevad dopingusüüdistused on aastate jooksul saatnud ka Astana praegust tiimijuhti Aleksandr Vinokurovit, kes on tunnistanud, et külastas sõitjakarjääri jooksu regulaarselt Ferrarit. Raporti kohaselt on Vinokurov ja Ferrari väga lähedased ning Vinokurovil olevat olnud itaallasega leping, mille kohaselt arst hoolitses 2010. aastal tervelt kümne Astana ratturi eest. Klientidega suhtles Ferrari parimate konspiratsioonireeglite kohaselt ehk rahvusvahelisi kõnekaarte, telefoniputkasid, VOIP krüpteeringuid ja varjunimesid kasutades.

Gazzetta dello Spordi teatel märgib Padova raport, et Astanas toimus süstemaatiline dopingutarvitamine, mille taga olid Vinokurov, Ferrari ja Ferrari poeg Stefano Ferrari, kes viibib sageli Monte Carlos, kus elab ka Vinokurov. «Vinokurov on üks Ferrari meestest. Peaaegu kogu Kasahhi meeskond – 17 ratturit – kasutab Ferrari teeneid,» väidab raport.

Ajalehe väitel tegi Stefano Ferrari teste koos Valentin Iglinskiga, kes andis tänavu suvel koos venna Maksimiga EPOt sisaldanud positiivse proovi. «Stefano Ferrari ütleb, et on suhelnud Vinokuroviga, kes sooviks teha lepingu vähemalt 10-12 ratturi kohta. Kui leping sõlmitakse, toob see kaasa korraliku teenistuse,» kirjutatakse raportis.

Uurimine algas viie aasta eest

Rattur Danilo di Luca andis 2009. aasta Giro d’Italial positiivse proovi ning jagas seejärel Padova uurijatele tunnistusi, kirjeldades üksikasjalikult «Ferrari süsteemi» ja selgitades, kuidas vereülekandeid tehti St Moritzis, Šveitsis ja Tenerifel. Gazzetta sõnul sai Padova uurimine just sellest tunnistusest alguse ning kaudselt võeti tänu sellele vahele ka Lance Armstrong. 2010. aasta juulis avaldati di Luca tunnistus Lyonis toimunud Euroopa politsei ja FBI vahelisel kohtumisel osalenutele. Di Lucale määrati koostöö eest lühendatud võistluskeeld, kuid ta andis 2013. aasta mais taas EPOt sisaldanud proovi ja sai eluaegse võistluskeelu.

Danilo di Luca. FOTO: Scanpix
Danilo di Luca. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Movistari rattur Giovanni Visconti on kandnud doktor Ferrariga ilmnenud sidemete eest kolmekuulist võistluskeelud. Seejärel suhtles ta aga meeskonnakaaslase Diego Caccia kaudu taas Ferrariga, rääkides 2010. aasta mais ja augustis arstiga sellest, kuidas täpselt teha süste ning kasutada verevedeldajat albumiini. Jutus on selgelt tuvastatav, et Visconti verenäidud kõikusid keelatud ainete kasutamise tõttu ja ta uuris, kuidas nende jälgi peita. Visconti ei teadnud, et jutt jäi politsei poolt Ferrari vagunelamusse paigutatud pealtkuulamisseadme abil lindile. «Visconti kasutab Cacciat, sest kardab, et tema vastu hakatakse huvi tundma. Ta kardab vahele jääda,» kirjeldab politseiraport ratturit.

Politsei kogutud andmete põhjal kasutas lubamatuid aineid järjepidevalt ka Michele Scarponi. Toimikus on üleskirjutus telefonikõnest Scarponi ja Ferrari vahel, kus nad räägivad pärast 2010. aasta Giro d’Italia lõppu avameelselt veredopingust. «Kui sul oleks seda vaid üks kott, oleksid võitnud,» lausub Ferrari lindil. Scarponi kasutas kahte telefoni – Šveitsi oma Ferrariga suhtlemiseks ja Itaalia oma agendi Raimondo Scimonega rääkimiseks.

Samuti paljastab raport, kuidas Scarponi pääses Diquigiovanni tiimis sõites maksude tasumisest, lastes maksuvabade reiside eest Itaalia pangaarvele kanda 11 000 eurot ning Šveitsi arvele 75 000 ja 20 000 eurot.

Politseiraportis nimetatud ratturid:

Leonardo Bertagnolli, Simone Boifava, Diego Caccia, Enrico Franzoi, Marco Frapporti, Omar Lombardi, Fabrizio Macchi, Marco Marcato, Andrea Masciarelli, Francesco Masciarelli, Simone Masciarelli, Daniele Pietropolli, Morris Possoni, Filippo Pozzato, Alessandro Proni, Michele Scarponi, Francesco Tizza, Giovanni Visconti, Ricardo Pichetta, Andrea Vaccher, Mauricio Ardila, Volodõmõr Bileka, Borut Božic, Maksim Gurov, Vladimir Gussev, Valentin Iglinski, Sergei Ivanov, Vladimir Karpets, Aleksander Kolobnev, Dimitri Kozontšuk, Roman Kreuziger, Denis Menšov, Jevgeni Petrov, Jaroslav Popovitš, José Joaquin Rojas, Ivan Rovnõi, Jegor Silin, Aleksandr Vinokurov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles