Soome kurikuulsad dopingutreenerid ja -arstid paluvad suusaliidult armu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kari-Pekka Kyrö.
Kari-Pekka Kyrö. Foto: Internet

Soome ajaloo suurima dopinguskandaali peasüüdlased, suusatreenerid Kari-Pekka Kyrö ja Jarmo Riski ning arstid Juha-Pekka Turpeinen ja Pirkka Mäkelä said 2001. aastal pärast Lahti murdmaasuusatamise MMi avalikuks tulnud dopingujuhtumite järel eluaegse töökeelu. Nüüd soovivad nad sellest vabaneda.

MTV andmetele on Turpeinen ja Riski juba esitanud suusaliidule avalduse karistuse enneaegseks lõpetamiseks, Turpeinen kinnitas seda MTVle ka ise. «Olen tulemuse osas väga positiivne. Elus ei oma sellised karistused mõtet ja tänasel päeval omavad nad seda veel vähem,» leidis Turpeinen, kes on viimastel aastatel tegutsenud ettevõtja ja töötervishoiuarstina.

Ka Soome suusaliidu tegevjuht Mika Kulmala kinnitas, et avaldused on liidu lauale jõudnud. «Käsitleme neid vastavalt reeglitele,» lausus ta. Suusaliidu järgmine üldkoosolek toimub 2015. aasta 22. oktoobril, kuid enne peab Soome alaliit saama FISi heakskiidu. Kulmala sõnul on nad FISi juba toimuvast teavitanud. Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) reeglite järgi pole näiteks eluaegse keelu tühistamine üldse võimalik.

Kyrö puhul on väidetud, et tema eluaegne keeld rikub tema õigust töötada vabalt valitud elualal. Riski vabanes Soome suusaliidu poolsest keelust juba 2004. aastal, kuid talle kehtib endiselt FISi määratud keeld töötada mujal maailmas. Mõlemad arstid on saanud loa oma tööga jätkata, kuid nad ei tohi töötada spordiarstina. WADA reeglid uuenevad 2015. aastal ja Soome on juba soovitanud lisada neisse punkti, mis võimaldaks eluaegset keeldu siiski hiljem vähendada või tühistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles