Jüri Ratas õnnitles korvpalli sünnipäeval kõiki mängu armastajaid ja harrastajaid

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpalliliidu president Jüri Ratas.
Korvpalliliidu president Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

15. detsembril 1891. aastal leiutas Springfieldis (USA) kohaliku ülikooli kehalise kasvatuse õpetaja James Naismith sellise uue põneva pallimängu nagu on korvpall.

Korvpalli 123. sünnipäeva, pidas sotsiaalmeedia vahendusel meeles ka Eesti alaliidu president Jüri Ratas. «Olen James Naismithile südamest tänulik, sest tema leiutis on mänginud minu elus väga suurt rolli. Korvpalli 123. sünnipäeva puhul soovin õnne kõigile selle mängu armastajatele ja harrastajatele,» kirjutas Ratas.

Kanadas sündinud James Naismith oli selleks päevaks 30-aastane Springfieldi ülikooli kehalise kasvatuse õpetaja-õppejõud. Tema ülemus ülikoolis Luther Hasley Gulick palus Naismithil mõelda välja mäng, mida saaks talve ajal siseruumides mängida, vahendab basket.ee.

Esimene mäng peeti sama aasta ja sama kuu 29. detsembril. Esimeses mängus oli platsil 18 mängijat ning visati vaid üks korv – selle sai enda nimele William R. Chase. Reegleid oli väidetavalt 13.

Päris alguses kutsuti mängu selle leiutaja järgi ka «naismithballiks», kuid too ütles selle peale: «Meil on kaks korvi ja ainult üks pall, seega kutsume seda korvpalliks.»

Kui algselt mängiti kastide-korvidega, mille põhja oli auk lõigatud, siis 1906. aastal pakuti välja ka metallrõngas, võrk ja korvpallilaud. 1913. aastal jõudis korvpall esmakordselt Peterburi kaudu Narva ja sealt kolm aastat hiljem Tallinnasse. 1920. aastatel pidas Eesti juba maavõistlusi lähinaabritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles