UCI president: järgmine dopingupatt viib Astanalt litsentsi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Cookson.
Brian Cookson. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Jalgrata Liidu (UCI) president Brian Cookson lausus ajalehele The Guardian antud intervjuus, et mitme dopingutarvitaja tõttu luubi alla sattunud, kuid siiski uueks hooajaks võistluslitsentsi saanud Astana jalgrattaklubi kõnnib endiselt noateral.

Eestlaste Rein Taaramäe ja Tanel Kangerti ning tänavuse Tour de France'i võitja Vincenzo Nibali tööandja ei tohi Cooksoni sõnul enam kordagi vääratada, kui soovib neile antud World Touri litsentsi säilitada. World Touri litsents tagab meeskonnale automaatse pääsu kõikidele suurtuuridele.

Lausanne'i ülikooli juures tegutsev uurimisrühm sai aega 2015. aasta veebruarini, et uurida, mil määral Astanas dopingutarvitamisega tegeleti. Kui peaks selguma, et tiimi ei soovi uurijatega maksimaalselt koostööd teha, tõlgendatakse seda Cooksoni sõnul väga negatiivse käitumisena. Samuti ootab UCI endiselt, et Itaalia olümpiakomitee saadakse neile Padua prokuratuuri uurimismaterjalid, mille kohaselt tiimil olid tugevad sidemed kurikuulsa dopinguarsti Michele Ferrariga.

«Kui aus olla, siis uuesti litsentsikomisjoni ette sattumiseks piisab Astanale väga vähesest. Neil on pikk ja kirju ajalugu, mis ulatub kaheksa aasta taha, ning seegi võib hakata nende vastu mängima. Ütlen veel kord – üks positiivne test veel ja selle asjaga on kõik,» märkis Cookson. Tema sõnuloli UCI väga pettunud Astana otsuse peale tähistada litsentsi saamist sotsiaalmeediasse riputatud fotoga, kus tiimiliikmed rõõmsalt šampanjaklaase kokku löövad. «Mida seal tähistamisväärset oli?» imestas Cookson. «Väga rängad süüdistused nii tiimi kui ratturite vastu on ju endiselt õhus. Siiralt öeldes on meil sellest täitsa kõrini.»

UCI-l on võimalik Astanad karistada kahel moel - esmalt võtta neilt ära World Touri litsents ja anda kraad nõrgem võistlusluba, mis ei tähenda sisuliselt midagi, sest niivõrd tugevat meeskonda kutsuksid suurtuuride korraldajad nii või teisiti endiselt võistlema. Karmim lahendus oleks aga Astanalt võistluslitsents üldse ära võtta, mis tähendaks tiimi lagunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles