Venemaa dopinguskandaali võtmeisikud: meil on veel paljastavat materjali

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopingukontrolli vahendid.
Dopingukontrolli vahendid. Foto: SCANPIX

Venemaa jooksja Julia Stepanova ja tema abikaasa Vitali Stepanov, kelle tunnistuste põhjal tõi Saksamaa telekanal ARD detsembri algul ekraanidele venelaste massilisest dopingutarvitamisest ja selle kinnimätsimisest pajatava filmi, väidavad, et nende käsutuses on veelgi enam kõmulist materjali.

Stepanovite väitel on dopinguvandenõuga seotud ka Venemaa kergejõustikuliidu esindaja Valentin Balahnitšev, kes on kõik süüdistused seni välja naernud. «Ta ütles, et valetame. Ja alaliit nõuab väidete ümberlükkamist. Aga meil on lisatõendeid – palju rohkem, kui dokumentaalfilmis näha sai. Loodetavasti võtavad IAAF ja WADA meiega peagi ühendust. Seni pole seda veel juhtunud,» lausus Stepanova Saksa ajalehele FAZ.

Dokumentaalfilmis tunnistab Stepanova, et tema treenerid julgustasid teda pidevalt hoidma külmkapis puhast uriiniproovi juhuks, kui treeningute ajal temalt dopingukontrolliks proove tahetakse võtta. Väidetavalt viidi asi koguni nii kaugele, et Venemaa kergejõustikuvõistlustel kästi tal saata oma uriiniproovi number dopingukütile, misjärel saaks ta ise «rahus magada». 

Stepanova abikaasa, kes töötas Venema antidopingu agentuuris, kirjeldas omakorda, kuidas positiivseid dopinguproove maha salati. «Kui see oli tundmatu sportlane, siis jäi test positiivseks,» rääkis Stepanov, kuidas ta sai ministeeriumist kontrollivad  telefonikõnesid. «Kui see oli aga keegi kuulus või noor ja tulevikulootus, siis oli tegemist veaga ning sellest ei raporteeritud. Venemaal sa pead dopingut tarvitama, nii see lihtsalt on. Treenerid ja funktsionäärid ütlevad sulle väga selgelt, et sa jõuad oma talendiga ainult teatud maale. Medalite võitmiseks vajad sa abi ning selleks abiks on doping,» lisas Stepanov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles