Eetikast asi kaugel: FIFA korruptsiooni paljastaja astus protestiks tagasi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael J. Garcia.
Michael J. Garcia. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) eetikakomisjoni liige, ameeriklasest advokaat Michael Garcia teatas, et taandub ametist.

Garcia käik on protest FIFA äsjase teate vastu, et 2018. ja 2022. aasta MM-finaalturniiride vastavalt Venemaale ja Katarile andmise käigus ei rikutud eetikareegleid ega korruptsioonivastaseid põhimõtteid. Garcia väitis, et tema 430-leheküljelisest raportist FIFAle ametliku kokkuvõtte teinud eetikakomitee kaasliige Hans-Joachim Eckert jättis tema märkused ja kriitika täielikult tähelepanuta. Eckerti hinnangul pole korraldusõiguse andmise protsesside osas vaja uurimist avada, sest kõik on käinud seaduslikult.

Eile lükkas FIFA tagasi ka Garcia apellatsiooni. «Pärast seda, kui mind määrati 2012. aastal FIFA eetikakomisjoni liikmeks, tundus mulle, et tegime eetikapõhimõtete juurutamise osas suuri edusamme. Viimase paari kuuga muutus kõik,» teatas Garcia oma ametlikus lahkumisavalduses. Varem on ta teravalt kritiseerinud FIFA juhtkonda, märkides, et tema võimuses ei ole muuta terve organisatsiooni käitumiskultuuri.

Seejuures kasutas FIFA Garcia apellatsiooni tagasilükkamiseks juriidilist nõksu, tulles lagedale väitega, et Eckerti avalduses polnud esitatud otsest lõppotsust ning seega polegi tegemist seaduslikult siduva avaldusega, mida oleks võimalik apelleerida. Samuti naeruvääristas FIFA Garcia poolt nimetatud anonüümseid tunnistajaid, kellest vähemalt kaks on ka avalikkuse ette tulnud.

Austraalia 2022. aasta MMi korralduskomitee liige Bonita Mersiades kinnitas, et tema on üks Garciale informatsiooni jaganud isikutest. «FIFA käitumine on läbinisti ettearvatav ning tänaseks päevaks on nad takerdunud põiklemise ja peitusemängimise võrku. Vajame uutmoodi FIFAt, sest asi pole enam pelgalt Venemaas ja Kataris või Austraalias. Asi on selles, et FIFA korraldusprotsess on naeruväärne. FIFA maailmas pole enam kohta tavalistele jalgpallifännidele,» teatas Mersiades oma kodulehel tehtud avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles