Hääleta! Eestlane kandideerib vägeva saavutusega aasta avaveeujujaks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avaveeujuja Henri Kaarma.
Avaveeujuja Henri Kaarma. Foto: Erakogu

Teadaolevalt ei ole maailmas ükski teine inimene ujunud vaevu 0,8-kraadises jäävees tervelt 2,4 kilomeetrit, kulutades selleks ligi 42 minutit. Selle saavutuse tõttu valis maailma avaveeujumise assotsiatsioon (WOWSA) Viimsi veeklubis harjutava Henri Kaarma tänavuste maailma nominentide hulka.

Kokku kandideerib sellele tiitlile 12 meest maailma eri paigust, kel kõigil on ujumise alal ette näidata märkimisväärne saavutus. Esimese eestlasena liideti kandideerijate nimekirja ka Henri Kaarma. Tema iseloomustuses võib WOWSA veebilehelt leida kirjelduse, kuidas inimkeha pidas Venemaal Tjumenis avavee ujumisvõistlustel jäässe lõigatud 25 meetri pikkuses basseinis ja 0,8-kraadises vees vastu uskumatult kaua, suutes säilitada kiiruse alla kahe minuti 100 meetri kohta.

Internetihääletusel saavad kaasa lüüa kõik soovijad. Meie mehe saavutusest saab lugeda siit ja siit ning hääletada WOWSA veebilehel.

WOWSA hoiab avaveeujumise maailmas toimuval silma peal ja valib igal aastal omad kandidaadid. Nad tõstavad esile nii tippsporti kui ka amatööre, kes on hakkama saanud millegi uue ja huvitavaga. «Meeste kandidaatide hulgas on ka nii proffe kui ka minusugune harrastaja,» rääkis Kaarma ise.

Henri Kaarma on ujunud avaveemarartone nii Zürichi järves (2006), Emajões Võrtsjärv -Tartu trassil (2007), Soome lahel (2008), Läti-Sõrve (2009), Kihnu-Pärnu (2010), Läti-Ruhnu (2011) kui ka La Manche'i väinal (2013).

Sel talvel peab Kaarma tähtsamateks startideks veebruari teises pooles peetavat Pirita Open'it ning märtsikuiseid maailmameistrivõistlusi Murmanskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles