Katar palkab võõrtööjõudu spordivõistluste publikuks

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrkpallipublik Katari lahtistel meistrivõistlustel. Paljud nendest pealtvaatajatest said staadionil istumise eest palka.
Võrkpallipublik Katari lahtistel meistrivõistlustel. Paljud nendest pealtvaatajatest said staadionil istumise eest palka. Foto: SCANPIX

Spordimaailma keskuseks pürgiv Katar on saanud kümnete spordi suurvõistluste korraldamisõiguse ning ilmselt jätkatakse sama poliitikat ka tulevikus. Riigijuhid ülistavad oma rahva spordivaimu, kuid tegelikult on osa võistlusi vaatamas käivast publikust alamakstud võõrtöölised, kes staadionil istudes lisaraha teenivad.

Eelmisel kuul toimunud rannavõrkpalli Katari lahtistel meistrivõistlustel olid tribüünid kenasti täis ning korraldajad said kiita ka ülemaailmselt võrkpalliliidult. Hiljem hakkas aga selguma, et suur osa publikust ei teadnud võrkpallist ei ööd ega mütsi. Kuigi rahvast üritati popmuusika saatel kaasa elama panna, siis tegelikult vaatas suur osa publikust lihtsalt oma nutitelefone ja suhtles kodustega. Nimelt on staadionitel tasuta internet ning alamakstud võõrtööjõul on hea võimalus näiteks e-kirju lugeda. Koguni 90 protsenti Katari elanikkonnast moodustab võõrtööjõud.

Võrkpallivõistluse külastajad tulid peamiselt Ghanast, Keeniast ja Nepaalist. The Guardiani andmetel oli ühe «võrkpallifänni» palk 20 riaali (kolm ja pool naelsterlingut). Katari jalgpalliliiga mängudel makstakse pealtvaatajatele 20-25 riaali ning üks Keeniast päris immigrant teenis ühe käsipallimängu pealt 50 riaali. Russian Today hinnangul on keskmise «spordifänni» palk üks dollar tunnis.

27. detsembril toimub Dohas Katari ja Eesti vaheline jalgpallimatš. Võimalik, et ka siis tuleb osa rahvast staadionile raha teenima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles