Kelam: Venemaa ei tohiks olümpiat korraldada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpia vastane protest.
Pekingi olümpia vastane protest. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi saadiku Tunne Kelami hinnangul on Venemaa kaotanud moraalse ja poliitilise õiguse Sotši olümpiamängude võõrustamiseks.

Euroopa Parlamendi täiskogu istungil kutsus Tunne Kelam pöörduma Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) poole üleskutsega loobuda 2014. aasta olümpiamängude pidamisest Sotšis, vahendas Kelami pressiesindaja.

Euroopa Rahvapartei ja Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni saadik rõhutas oma sõnavõtus, et Pekingi olümpiamängud tõestasid kahjuks, et autoritaarsed režiimid ei ole võimelised ega suutelised järgima olümpiaideaale ega tagama inimõiguste austamist ja rahu.

Kelami sõnul osutus sümboolseks see, et Vene võimud tähistasid Pekingi
olümpiamängude algust relvastatud sissetungiga iseseisvasse naaberriiki.  See sissetung toimus tulevaste Sotši taliolümpiamängude vahetus naabruses.

«Olen veendunud, et rikkudes pretsedenditult naaberriigi territoriaalset
terviklikkust ning annekteerides Gruusia osi, minetas Vene Föderatsioon moraalse ja poliitilise õiguse Sotši 2014. aasta taliolümpiamängude  võõrustamiseks,» lausus kõneleja.

Täna õhtul toimub Euroopa Parlamendis erakorralise Euroopa Ülemkogu Gruusia teemalise kohtumise tulemuste arutelu. Euroopa Parlament hääletab Gruusia-teemalise resolutsiooni üle kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles