Sir Alex Ferguson avaldas oma kurikuulsaima nipi taga olnud saladuse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi endine peatreener Alex Ferguson.
Manchester Unitedi endine peatreener Alex Ferguson. Foto: SCANPIX

Üle veerand sajandi Manchester Unitedi jalgpallimeeskonda juhendanud Sir Alex Ferguson avaldas oma kõige kurikuulsama nipi, «Fergie Time’i» ehk lisaminutite ja neil löödud väravate taga olnud saladuse.

Ehkki tagantjärgi tehtud statistika on näidanud, et United ei saanud teiste meeskondadega võrreldes sugugi ebaproportsionaalselt rohkem üleminuteid, suutis meeskond sageli just mängule lisatud minutitel viigi- või võiduvärava lüüa ja tekitada sellega emotsiooni, nagu soosiksid kohtunikud Fergusoni ning laseksid tal ennast mõjutada. Nüüd tunnistas Ferguson BT Sportile antud teleintervjuus, et täpselt sellist emotsiooni ta taotleski.

«Kas teised meeskonnad kartsid seda liigutust? Loomulikult!» lausus Ferguson, kui temalt küsiti, miks tal oli lõpuminutitel alatasa kombeks oma käekellale koputada. «Sellepärast ma ju nii tegingi. Aga tegelikult ei vaadanud ma seda tehes kunagi, palju kell näitab. Ausõna. Mul polnud aimugi, kui palju minuteid tegelikult veel mängida jäi. Tegu oli väga väikese nipiga, aga see mõjus nii vastastele kui ka kohtunikele,» selgitas ta.

Ferguson oli enda sõnul vägagi teadlik ka sellest, et Unitedi kodustaadionil Old Traffordil jälgis mängu alati vähemalt 65 000 inimest. «Poolajal rõhutasin mängijatele alati, et paanikasse ei maksa minna. Viimase veerand tunni jooksul olid neil vabad käed. Las riskivad, jooksevad karistusalasse, jahivad väravat. Alati ei toonud see edu, aga sageli tõi. Kui olime löönud hilise värava, oli riietusruumis alati uskumatu õhkkond. Ja mis kõige tähtsam – kõik need fännid olid staadionilt väljudes valmis tormama esimesse kõrtsi, et juhtunust rääkida; nad olid valmis tormama koju, et naisele ja lastele jutustada, mida nad olid äsja Old Traffordil viimasel mänguminutil näinud. Ning see oligi ju minu töö – neid fänne rõõmustada,» kirjeldas Ferguson.

Unitedi kuulsaimad üleminutitel löödud väravad sündisid 1999. aastal Meistrite liiga finaalis, kui tänu Teddy Sheringhami ja Ole Gunnar Solskjaeri tabamustele pöörati 0:1 kaotusseis Müncheni Bayerni vastu 2:1 võiduks. Ka Fergusoni esimene liigavõit tuli 1993. aastal suuresti tänu väravale, mille kaitsja Steve Bruce lõi mängus Sheffield Wednesday vastu kuuendal lisaminutil. Lähiajaloo kuulsaim Unitedi üleminutite võiduvärav sündis 2009. aastal, kui Michael Oweni tabamus tõi neile samuti kuuendal lisaminutil dramaatilise 4:3 võidu linnarivaali Manchester City vastu. City peatreener Mark Hughes süüdistas pärast mängu avalikult kohtunikke Unitedi soosimises, kuna esialgu oli mängule lisatud minimaalselt vaid neli minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles