Suusatipud kehastusid üheks päevaks treeneriteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Mae (vasakult esimene) näitas ees ning Aivar Rehemaa ja kahekordne         olümpiavõitja Andrus Veerpalu tulid tema järel.
Jaak Mae (vasakult esimene) näitas ees ning Aivar Rehemaa ja kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu tulid tema järel. Foto: Artur Sadovski

Eile päeval kella 11.30 ajal valitses Jõulumäe tervisekeskuses hoolimata käimasolevast laste treeninglaagrist haudvaikus. Kui välja arvata linnulaul ning Eesti suusatippude Jaak Mae, Andrus Veerpalu ja ­Aivar Rehemaa õpetussõnad.
 

Samasugune haudvaikus valitses ka paarsada meetrit eemal, kus suusasprinterid Kein ­Einaste, Timo Simonlatser ja Anti Saarepuu 7–10-aastastele ja 11–14-aastastele noorsportlastele näidistreeninguid andsid. Jah, te lugesite õigesti – ka seitsmeaastased, kes tavaliselt ei püsi pudeliski paigal, kuulasid oma eeskujusid haudvaikuses.

Lapsed jälgisid iga nende liigutust ning püüdsid hiljem õpetussõnu rakendada. Ülimalt püüdlikult. Pärast laagri lõppu ütles üks neist, 12-aastane Kaspar muigamisi: «Nad õpetasid palju paremini kui oma treener!» Küsimusele, kas ta ise tahaks kunagi Veerpalu ja Mae saavutusi korrata, vastas ta resoluutselt: «Seda ma ei kommenteeri!»

Salamahti loodab aga ilmselt enamik laagrilapsi, et just nendest kasvavad uued Veerpalud ja Maed. Ilmselt süvendas seda soovi ka ühistreening. Just seda eesmärki laager kandiski.

Kes ei kuulaks kahekordset olümpiavõitjat paremini kui treenerit, keda ta iga päev näeb? Kes julgeks piiksatada, kui nende ees on mees, keda tavaliselt saab üksnes teleri vahendusel või raamatukaanel näha? Nende sõnad mõjuvad ka kõige sõnakuulmatumale marakratile puhta kullana.

170 last
Juba mulluse hooaja lõpus teatas Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver, et on aeg hakata ära kasutama sisemist reservi. Ja seda reservi juba jagub – kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu, OM-pronksi Jaak Mae ja juunioride maailmameistri Aivar Rehemaa teadmised kuluvad järelkasvukoondisele marjaks ära. Seda enam, et järelkasvu osas on pealtnäha üsna kurvad lood.
Seetõttu korraldaski Eesti Suusaliit esmakordselt noorte suvise suusalaagri, kus tegi kaasa 170 7–18-aastast last. Neli päeva kestva laagri eest tuli välja käia 950 krooni.

Selle summa sisse kuulus ka päev, kus näidistrenne andsid Eesti suusatipud. Lapsed olid jagatud gruppidesse ning iga grupi juurde kuulus vähemalt üks professionaalne suusataja.

Eile hommikul näitasid ­õiget suusatehnikat vanemale vanusegrupile Rehemaa, Mae ja Veerpalu. Einaste näitas kõige pisematele üldkehalisi harjutusi ning Simonlatser ja Saarepuu tegid keskastmele jõusaaliharjutusi. Viimased ei tahtnud kuidagi ajapiirangusse mahtuda.

«Teie aeg on ümber! Peate varsti saali vabastama!» hüüdis suusaliidu büroo juhataja Ülle Viinapuu ukse vahelt. Saarepuu ja Simonlatser püüdsid pisut tempot maha võtta ja vastasid: «Jaa-jaa! Me laseme kõikidel veel viimase harjutuse teha!»

Paarsada meetrit eemal, männimetsa vahel näidistreeningut andnud Mael, Rehemaal ja Veerpalul ajalist piirangut polnud. Ühtki ruumi neil vabastada ei tulnud. Ja paistis, et neile see ka sobis.

Kõige suurema rolli võttis enda kanda Mae, kes õpilastele erinevaid tehnikaid põhjalikult ette näitas ja iga liigutuse vajalikkust selgitas. Rehemaa ja Veerpalu ei tahtnud esialgu Mae eeskuju järgida.
Kui aga endine Eesti koondislane Kaili Sirge neile kindlameelselt ütles: «Aivar ja Andrus, te võite ka ette näidata!», siis asusid nemadki klassikalist tehnikat ette näitama. Enne seda tänas Rehemaa viisakalt: ­«Aitäh, Kaili, et meile loa andsid!»

Nautisid treeneriametit
Pärast seda liikus vanem grupp lühikese ringi peale, kus Mae ja Rehemaa õpilastele kõrvale sõitsid ja nende vigu korrigeerisid. Eemalt treeningut jälginud suusaklubide treenerid õhkasid kõrvalt: «Juba kahe ringi järel on pilt palju parem!»

Veerpalu aga tegi imitatsioonitreeningu kuueliikmelisele tüdrukutegrupile ja Swedbanki juhtidele. Tee peal jagas ta neile õpetussõnu toitumisest, rääkis oma treeningutest ning jagas muid väärtuslikke treeningunippe. «Ega ta midagi väga üllatavat rääkinud – seda juba teadsime varem, et ta on tugev. Väga mõnus treening oli,» rääkis Tartust laagrisse tulnud Kaia.

Kahekordne olümpiavõitja Veerpalu avaldas, et on varemgi seesuguseid näidistreeninguid teinud, kuid mitte kunagi nii suurele grupile, nagu hommikusel treeningul.
«Noortega on väga kihvt koos töötada. Kas olen treeneriametile juba mõelnud? Veel mitte, aga mine sa tea,» vastas Veerpalu tagasihoidliku muigega.

Ka Mae tunnistas, et noortega töötamine valmistab talle suurt rahulolu. Sel eesmärgil sai loodud omanimeline suusakoolgi. Samas igapäevaselt ta ennast treeneriametis ette ei kujutaks. «Hakkama saaks ikka, aga kas ka päevast päeva sama tööd teha tahaks…» mõtiskles Mae, kel taskus ka treeneripaberid.

Esialgu tal neid pabereid aga vaja ei lähe – tuleval hooajal loodab ta veel profisportlasena hästi esineda. Põhivõistluseks ikka Oslo MM ja 15 kilomeetrit eraldistardist klassikat.
Ikka selleks, et needsamad Jõulumäele kogunenud õpilased saaksid teleri vahendusel teda vaadata, uhkust tunda ja sama kõrgeid eesmärke endalegi seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles