Dopingutarvitajad, värisege: tänasest kehtib patustajatele poole rängem karistus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopingukontroll Sotši olümpial.
Dopingukontroll Sotši olümpial. Foto: AP/Scanpix

Tänane päev ehk 1. jaanuar märgib viimaste aastate ühte olulisemat sammu dopinguvastases võitluses, sest nüüdsest määratakse keelatud ainete tarvitamisega vahele jäänud sportlastele juba esimesel korral mitte kahe, vaid nelja aasta pikkune võistluskeeld.

Uuendatud antidopingu koodeksi kohaselt suhtutakse nüüdsest ka karmimalt sellesse, kui sportlasel jääb õigel ajal proov andmata. Samas on dopinguküttidel vabamad käed selles osas, mis puudutab nendega vabatahtlikult koostööd tegevate sportlaste karistuse lühendamist. Kui sportlane ei anna 12 kuu jooksul kolmel korral nõutavat proovi, karistatakse teda pooleteise aasta pikkus võistluskeeluga. Varem oli karistusmääraks üks aasta.

Sihilik dopingutarvitamine toob küll nüüdsest minimaalselt nelja-aastase karistuse, kuid enda teadmata keelatud aineid tarvitanud sportlane pääseb endiselt kaheaastase võistluskeeluga. Veenvate tõendite esitamisel on sedagi karistust võimalik veel leevendada. Koostöö korral on WADAl karistuse kahandamise osas lõplik sõna ning mõnel juhul võivad nad sportlase isegi täielikult õigeks mõista, pakkudes seejuures talle dopingut puudutavate ülestunnistuste eest vajadusel ka täielikku anonüümsust.

Uuendatud koodeks töötati välja poolteist aastat kestnud uurimustöö käigus, kusjuures ettepanek karistuse neljale aastale pikendamise osas tuli WADA kinnitusel sportlastelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles