Esmane šokk asendus väärt võitudega

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Rakveres keskendus Eesti naiskond (sinises) rohekm kaitsetööle, kuid valikturniiril suudeti üllatada ka endast tugevamaid.
Eile Rakveres keskendus Eesti naiskond (sinises) rohekm kaitsetööle, kuid valikturniiril suudeti üllatada ka endast tugevamaid. Foto: Artur Sadovski

Eile lõppenud MM-valikturniiril suurepäraseid esitusi pakkunud Eesti naisjalgpallurid tõestasid, et tegemist on alaga, mis on meil aina rohkem populaarsust kogumas ning lisaks ka rõõmustavaid tulemusi pakkumas.


Tugevas alagrupis suudeti koduväljakul üle mängida Serbia ja Põhja-Iirimaa, lisaks oldi võõrsil paremad Horvaatiast ning viimase vastu võeti viigipunkt ka koduväljakul. Valikturniiri viimases mängus tuli Rakveres siiski tunnistada maailma tippu kuuluva Islandi 0:5 paremust. Samas on ka siinkohal progressi näha, sest esmakohtumine sama vastasega lõppes islandlannade 12:0 võiduga.

«Kõige rohkem pakkus valikturniiril rahuldust Serbia naiskonna alistamine. Iga võit selles alagrupis oli meie jaoks hea tulemus. Kui heita pilk FIFA edetabelisse, siis on näha, et kõik vastased asuvad meist seal kõrgemal,» sõnas naiskonna inglasest peatreener Keith Boanas. «Kui jaanuaris oleks öeldud, et kogume kümme punkti, oleks seda väga raske uskuda olnud. Olen ülimalt rahul, kuidas naiskond võitles.»

«Võrreldes esimese Islandi kohtumisega mängisime sel korral fantastiliselt,» kiitis naiskonna üks liidreid Anastassia Morkovkina, kes nõustus peatreeneriga, et valiktsükli parimaks tulemuseks oli võit Serbia üle.

Kui Eesti paikneb naiste maailma edetabelis 74. kohal, siis eilne vastane Island on kõrgel 16. positsioonil. Teistest alagrupikaaslastest on Prantsusmaa 8., Serbia 42., Horvaatia 60. ja Põhja-Iirimaa 64. kohal. Vaatamata natuke ootamatule edule ei soovinud peatreener neid tulemusi üllatuste valdkonda liigitada.

«Naiskond on ühtselt kõvasti pingutanud ning see on toonud ka tulemust. Viik Horvaatiaga ja kaotus Põhja-Iirimaale võisid olla üllatused,» seadis Boanas tulevikuks lati kõrgemale. «Rääkisin viimase kohtumise eel mängijatega ning ütlesin neile, et nad on selle aastaga oma taset tublisti tõstnud. Kõik võistkonna liikmed on arenenud ja kõvasti paremaks muutunud.»

Samas polnud eestlannad varasemalt maailma tippudega väga kokku puutunud ning ka see oli üks selle valiktsükli uutest nüanssidest.

«Siiamaani ei olnud me mänginud nii tugevate naiskondadega nagu Island. Esimene mäng nendega oli meie jaoks šokk, kui nägime, kuidas naised võtavad rinnaga palli maha ja niimoodi triblavad,» kirjeldas Morkovkina esimest kokkupuudet maailma tippudega, kuid lisas, et nüüd on naiskond olukorraga juba kohanenud.

Kui varem oldi harjunud, et eestlannad ei suuda rahvusvahelisel tasandil tegusid teha, siis sarnaselt Eesti noortekoondistega on ka siin välistreeneri palkamine toonud uusi tuuli.

«Olen juurutanud naiskonnas natuke teistsugust treeningkultuuri. Tähtis on see, et nad suudavad mängida ja võivad seda teha, ning nad peavad selle üle uhked olema, eelkõige tuleb anda endast maksimum,» avaldas peatreener.

«Olen mängijatega palju rääkinud ja neile sisendanud, et nad suudavad võita. Varem olid nad harjunud kaotama, kuid praegu teeb iga allajäämine neile kõvasti haiget. Nüüd analüüsitakse mängu põhjalikumalt ning üritatakse rohkem aru saada, miks nii juhtus. Ootused on tõusnud ja nad peavad nendele vastama.»

Samas võib järgmiselt valikturniirilt oodata eestlannadelt veel paremaid esitusi. Vähemalt senise edu peaarhitekt ehk peatreener jätkab selles ametis.

«Mul on veel aasta lepingut järele jäänud, samas jalgpallis ei tea kunagi, mis tulla võib. Olen rahul, et otsustasin Eestisse tulla. Olen omal ajal mitmeid karikaid võitnud, kuid Eesti naiskonna mängud ja võidud tähendavad palju,» rääkis Boanas.

«Meie jaoks on hea, et Keith jääb veel üheks aastaks. Ta on lihtsalt üks parimatest treeneritest maailmas. Ta teeb tööd sama hästi, kui ta tegi seda Inglismaal ja USAs,» kiitis Morkovkina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles