Prantslastel uus skandaal: kas 1998. aasta maailmameistrid tarvitasid dopingut?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa jalgpallikoondis (sinistes) alistas 1998. aaste MMi finaalis Brasiilia 3:0
Prantsusmaa jalgpallikoondis (sinistes) alistas 1998. aaste MMi finaalis Brasiilia 3:0 Foto: SCANPIX

Sel suvel niigi vett ja vilet näinud Prantsusmaa jalgpall pole veel eelmistest löökidest toibunudki, aga juba on tekkimas uus skandaal – endine Prantsusmaa jalgpallikoondise arst Jean-Pierre Paclet tõstatas oma täna ilmuvas raamatus taas üles juba varemgi palju kõneainet pakkunud teema, et 1998. aastal maailmameistriks tulnud prantslased võisid tarvitada keelatud aineid.

Paclet oli Prantsusmaa koondise arst aastatel 2004-2008, 1998. aastal oli ta noortekoondise meedik, vahendab Independent.

Täna Prantsusmaal poelettidele jõudvas raamatus kirjutab Paclet, et vahetult enne 12 aastat tagasi peetud MM-finaalturniiri võeti kõikidelt koondise mängijatelt vereproov ning nii mõnegi mehe tulemused tekitasid küsimusi. «Osade mängijate vereproovid olid kahtlased, aga neid ei uuritud…» kirjutas Paclet. «Muidugi pole kindel, et nad oleks ka lähemal uurimisel leidnud tõendeid, et mängijad on tarvitanud keelatud aineid, aga need proovid tekitasid küsimusi.»

Paclet’ süüdistused ajasid aga mitmed endised koondislased ning ka toonase MM-koondise arsti Jean-Marcel Ferret’ maruvihaseks. «Me ei leidnud mitte midagi,» sõnas Ferret ajalehele Le Parisien. «Kahe mängija vereproovis oli kerge anomaalia punaste vereliblede arvu osas, aga pidasime seda väsimuse süüks. Minu südametunnistus on puhas.»

Pärast tänavust MM-finaalturniiri Prantsusmaa koondise peatreeneriametisse asunud Laurent Blanc peab aga Paclet’ süüdistusi väljamõeldisteks.

Paclet avaldas, et otsustas raamatu kirjutada, kuna teda ajas vihale see, kuhu Prantsusmaa koondis omadega jõudnud on. «Endine peatreener Raymond Domenech on äärmiselt manipuleeriv inimene, ta mängis psühholoogilisi mänge,» pahandas Paclet, meenutades riietusruumis tekkinud tüli Domenechi ja endise koondise kapteni Thierry Henry vahel, kui Domenech teatas, et kogu koondis on mõttetu, mille peale Henry teatas, et hoopis treener on mõttetu.

Ühtlasi avas Paclet ka kuulsa Zinedine Zidane’i ja Marco Materazzi tüli tagamaid. Mäletatavasti lõi Zidane 2006. aasta MM-finaalis itaallast peaga ja teenis selle eest punase kaardi. Paclet’ sõnul algas nendevaheline hõõrumine aga juba enne kurikuulsat intsidenti. Paclet’ kirjutas, et ravis parajasti Zidane’i õlga, kui Materazzi tuli tema selja taha ja teatas: «Doktor, see ei aita. Vanamees on nagunii surnud. Saad aru? Ta on surnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles