Skandaal nelja hüppemäe turneel: norralasest etapivõitja pääses vaid hoiatusega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Jacobsen. Kombinesooni paremal käel on selgesti näha, kuidas kehakate ulatub üle randme labakäele.
Anders Jacobsen. Kombinesooni paremal käel on selgesti näha, kuidas kehakate ulatub üle randme labakäele. Foto: SCANPIX

Suusahüpete nelja hüppemäe turneel sattus kohtunike teravdatud tähelepanu alla teise etapi võitnud norralane Anders Jacobsen, kelle hüppekombinesooni käised olid erakordselt pikad.

Suusahüpetes võib see tulemust märkimisväärselt mõjutada ning pärast kolmandat osavõistlust Innsbruckis pani Saksamaa ajaleht Bild võistlusest rääkivale loole pealkirjaks: «Kas Norra hüppaja on pettur?» Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) inspektor Sepp Gratzer uuriski Jacobseni kombinesooni, kuid piirdus talle vaid «tõsise hoiatuse» andmisega.

Samas on Gratzer sel hooajal täpselt samasuguse rikkumise eest juba kõrvaldanud võistluselt Joachim Haueri ja Johann Forfangi. Miks siis Jacobsen karistuseta pääses?

«Ütlesin Jacobsenile, et see kostüüm pole kuigi hea mõte. See polnud aus. See polnud selline kombinesoon, mida üks õige sportlane kannaks. Anders lubaski, et tegu oli viimase korraga,» esines Gratzer üsna kummalise selgitusega ega soostunud spekuleerima, kui palju kombinesoon Jacobsenil reaalselt edu andis. «On reeglid, mida tuleb järgida,» sõnas ta vaid.

Oberstdorfis ja Garmisch-Partenkirchenis ülipikkade varrukatega hüpanud, ent kolmanda etapi eel kombinesooni vahetanud Jacobsen langes Innsbrucki võistlusega üldesikoha konkurentsist välja, sest on kuuendal kohal ja kaotab liidrile Stefan Kraftile juba 45,9 punktiga.

Turnee viimane võistlus peetakse homme Bischofshofenis, täna on kavas kvalifikatsioon, kus teevad kaasa ka eestlased Martti Nõmme ja Siim-Tanel Sammelselg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles