Suri vormel-1 sarjas Monaco etapi võitnud prantslane

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Pierre Beltoise.
Jean-Pierre Beltoise. Foto: SCANPIX

Oma suvekodus Dakari lähedal suri pärast kahte insulti 77-aastasena endine vormel-1 sarja võidusõitja Jean-Pierre Beltoise, vahendab Autosport.

Eduka motosportlasena alustanud ja 11 Prantsusmaa meistritiitlit võitnud Beltoise kolis hiljem autodele üle, kuid tema karjääri ja elu oleks äärepealt lõpetanud 1964. aastal Reimsi 12 tunni kestvussõidul toimunud ränk avarii. Beltoise siiski paranes ning võitis Matraga sõites vormel-3 ja vormel-2 sarja meistritiitlid.

1967. aastal debüteeris ta Monaco etapil Matra roolis juba vormel-1 sarjas, kuid ei pääsenud kvalifikatsioonist edasi. See õnnestus tal USA etapil, aasta hiljem tuli aga Hollandis esimene poodiumikoht, kui Beltoise lõpetas sõidu teisena. Matra meeskonda jäi ta kuni 1971. aastani, tegi seejärel lühiajalist koostööd Tyrrelliga ja kolis seejärel BRMi meeskonda, saades 1972. aastal sajuses Monacos karjääri esimese ja ainsaks jäänud etapivõidu.

Beltoise lahkus vormel-1 sarjast 1974. aastal ning võistles veel pikalt sportautodel ja turismiautodel. Samuti tegi ta pidevalt kaasa jäärajasõidus ja rallikrossis ning testis karjääri lõpus ka Ligier' meeskonna vormel-1 autot.

Beltoise oli abielus kaasvõidusõitja, 1973. aastal USAs Watkins Gleni rajal hukkunud Francois Ceverti õe Jacqueline'iga, tema mõlemad pojad Anthony ja Julien on samuti võidusõitjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles