Bjørgenist sai absoluutne suusakuninganna

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Bjørgen on pärast triumfi Tour de Skil võitnud kõik, mis võita annab.
Marit Bjørgen on pärast triumfi Tour de Skil võitnud kõik, mis võita annab. Foto: AFP/Scanpix

Nüüd võib norralanna Marit Bjørgen öelda, et on võitnud kõik, mis võita annab, nüüd on ta absoluutne suusakuninganna. Eile, esimesena Tour de Ski ränkraske mäkketõusu finišisse jõudes poetas ta paar rõõmupisarat ning kuulutas: «Olen 34 aastat vana ja mul oli ilmselt viimane võimalus Touril triumfeerida.» Meestest võidutses teist korda järjest Bjørgeni kaasmaalane Martin Johnsrud Sundby.

Touri eel kuulutas Bjørgen välja plaani, kuidas võit võtta. Mäkketõusul pole ta kõige teravam, seega tuli eelnevate etappidega piisav edu rivaalise ees sisse sõita. «Minutist peaks piisama,» arvas Bjørgen ja täitis plaani eeskujulikult, isegi ületas selle enam kui 100-protsendiliselt, võites kuuest eelnevast etapist viis, ning tema edu enne mäkketõusu oli Heidi Wengi ees 2.11.

Ei saa öelda, et Bjørgen muretult, veetleva naeratuse saatel mäkke ronis, kuid võitluseks kah ei läinud. Ta kaotas sõiduajas küll Therese Johaugile pisut üle ja Wengile pisut alla minuti, kuid sellest piisas Tour de Ski esikohaks.

«Tunne on suurepärane,» vastas ta ajakirjanike tüüpküsimusele, et kuidas tunne on. «Imeline on esimesena finišisse jõuda. Mul tekkis juba hirm, et ei võida Touri iial, sest olen liiga vana. Õnneks, nagu selgus, on mul noorust piisavalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles