Katar tahab olematus linnas korraldada vormel-1 etappi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MotoGP sari on Losaili rajal kihutanud juba üle kümne aasta.
MotoGP sari on Losaili rajal kihutanud juba üle kümne aasta. Foto: SCANPIX

Katari emiir andis rohelise tule plaanile korraldada juba 2016. aastal riigis vormel-1 sarja etapp.

Kataris on küll korralik, alles 2004. aastal rajatud ringrada, millel peetakse tänaseni MotoGP iga-aastast etappi, kuid vormel-1 autod tahetakse tuua kihutama Lusaili linnarajale. Emiir šeik Tamim Ben Hamad Al Thani on Autosporti teatel kinnitanud, et etapp tuleks pidada just seal, sest 2022. aastal võõrustab Lusail üle 80 000 inimese mahutaval staadionil jalgpalli MM-finaalturniiri finaalmängu. Seejuures pole linna ennast praegu veel olemaski, ent plaanid on suurejoonelised – Doha kesklinnast paarikümne kilomeetri kaugusel asuvasse Lusaili tahetakse luua elukohad 260 000 inimesele.

Katarist saaks Bahreini ja Abu Dhabi kõrval kolmas Lähis-Ida riik, kus etapp toimuks. Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) asepresident Nasser Khalifa Al Attiyah, kes juhib ühtlasi Katari mootorispordiliitu, märkis, et on saanud valitsuselt sõnumi – tal tuleb teha kõik, et vormel-1 sarjaga leping sõlmida, kuna see aitaks Lusaili maailmale reklaamida. Al Attiyahi sõnul võiks etapp toimuda isegi juba 2016. aastal, ent tõenäolisemaks pidas ta 2017. aasta võistluskalendrisse mahtumist.

Katar on viimaste kuude jooksul FIAga suhteid soojendanud, sest just seal jagati eelmise aasta lõpus kätte auhinnad hooaja parimatele ning šeik Al Thani kiitis heaks FIA presidendi Jean Todti ideekavandi liiklusturvalisuse tõstmiseks.

Vormel-1 sarja juhi Bernie Ecclestone’i sõnul võib Katari etapile aga panna veto Bahrein, ehkki sealse etapi tegevjuhi šeik Salman bin Isa Al Khalifa väitel pole neil lepingu kohaselt sellist võimalust. Küll aga avaldas Al Khalifa usku, et Ecclestone ei korraldaks Katari etappi, kui Bahrein tõesti selle vastu oleks. «Härra Ecclestone hindab sõprust. Ta suhtub meisse lugupidamisega, sest olime Lähis-Idas esimesed, kes etapi korraldamise enda peale võtsid,» sõnas Al Khalifa.

Samas märkis ta, et tema meelest pole sari veel kolmeks Lähis-Ida etapiks valmis. «Jah, vormel-1 kogub siinkandis kandepinda ja näeme, kuidas see protsess toimub. Aga minu isiklik arvamus on, et meile pole kolmandat etappi veel vaja, ükskõik kus see siis ka toimuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles