Riigilt saab töötasutoetust üle 1000 treeneri

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte jalgpallitreening Tartus.
Noorte jalgpallitreening Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Selgunud on treenerite töötasutoetuste taotlemise tulemused – riigipoolse toetuse saab tänavu 1034 kõrgema kutsetaseme treenerit, kes juhendavad ühtekokku 31 900 last ja noort. Enim toetusi jõuab jalgpalli-, kergejõustiku- ja korvpallitreeneriteni, nendel  aladel on kõige rohkem laste ja noorte treeningrühmi.

Kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul on riigipoolsel töötasutoetusel kolme laadi mõju. «Esiteks annab see ammuoodatud kindlustunde laste- ja noortetreeneritele, kes ei pea enam muretsema oma ravi- või pensionikindlustuse pärast. Teiseks, riigipoolne toetus aitab hoida trennitasusid jõukohastena. Kolmandaks, töötasutoetus innustab treenereid taotlema kõrgemat kutsetaset. See annab omakorda kindlustunde lapsevanematele, sest saavad usaldada oma lapsed kvalifitseeritud treenerite hoolde,» tõi kultuuriminister välja.

«Esimesed tulemused näitasid ühtlasi, et tänavusse eelarvesse planeeritud summast jäi pisut puudu, et maksta töötasutoetust taotletud mahus. See on meile tugev argument järgmiste aastate eelarvekõnelusteks, kuhu läheme sooviga suurendada laste- ja noortetreenerite töötasutoetusteks mõeldud summat,» kinnitas kultuuriminister Tiidus.

Treenerite töötasutoetuste avaldusi menetlenud Spordikoolituse ja -Teabe SA juhataja Toomas Tõnise tunnustab spordikoole ja -klubisid suure huvi, avatuse ja valmisoleku eest uue süsteemiga kaasa tulemisel. «Eelmisel aastal, kui töötasutoetuste süsteemi hakati alles ette valmistama, asusid klubid ja koolid oma töösuhteid treeneritega korrastama. See kasvatas ka toetust taotlenud treenerite üldarvu. Nüüdseks on muutunud töö treeningrühmadega, eriti laste ja noorte omadega, oluliselt selgemaks. Erinevate registritega seotud infosüsteem välistab kattuvused ja võimaldab eraldada töötasutoetusi läbipaistvalt,» rääkis Tõnise.

327 spordiklubi, -kooli ja alaliitu esitasid tähtajaks töötasutoetuse taotlusi 4,22 miljoni euro ulatuses. Tänavuses riigieelarves on toetusteks arvestatud 3,51 miljonit eurot, mistõttu makstakse töötasutoetusi koefitsiendiga 0,83. Täismahus toetuse suuruseks kujunes 389,37 eurot kuus ning selle summa saab 375 täiskoormusega ehk nädalas 24 treeningtundi andvat treenerit.

Üle poole toetustest jaguneb kuue spordiala treenerite vahel – jalgpall (152 treenerit), kergejõustik (111), korvpall (101), võimlemine (80), ujumine (75) ja võrkpall (73). Kokku saavad töötasutoetust 48 erineva spordiala treenerid.

Treenerite toetussummad kantakse spordiklubidele, -koolidele ja alaliitudele hiljemalt 30. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles